Începe Postul Crăciunului: Lucruri interzise în această perioadă din an

Publicat: 13 nov. 2020, 10:30, de Eva Mihai, în ACTUALITATE , ? cititori
Începe Postul Crăciunului: Lucruri interzise în această perioadă din an
Postul Crăciunului

Duminică, pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului care va ține 40 de zile, respectiv până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. În această perioadă din an este bine ca oamenii să respecte mai multe obiceiuri și tradiții. 

Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, Postul Crăciunului începe în fiecare an pe data de 15 decembrie. Cu o zi înainte de începerea postului, pe 14 noiembrie, se marchează Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. În 2020, postul Crăciunului începe într-o zi de duminică și Biserica a dat dezlegare la ulei și vin.

Pentru că este post credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri dar și să se abțină de la anumite mâncăruri și obiceiuri.

Lucruri interzise în Postul Crăciunului

„Mâncarea de dulce”

Așa cum bine știm, în perioada postului nu avem voie să consumăm „mâncăruri de dulce”. În această categorie sunt incluse alimentele care sunt de origine animală.

De menționat faptul că miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.

Postul Crăciunului are de mai multe ori dezlegări la pește, ulei și vin față de Postul Paștelui.

Trebuie să știți că persoanele în vârstă care au anumite boli pot, dacă-și doresc să țină post, să se abțină de la mâncărurile de dulce doar miercurea și vinerea.

„Beția”, interzisă în Postul Crăciunului

În post credincioșii nu au voie să consume alcool și nici să se îmbete. În această perioadă a anului există zile cu dezlegare la vin.

Ce trebuie respectat în Postul Crăciunului

Vasele trebuie spălate cu o zi înainte de Postul Crăciunului

Pe 14 noiembrie, de Lăsata Secului, cu o zi înainte de Postul Crăciunului, toate vasele din casă trebuie adunate pentru a fi spălate astfel încât să nu existe nici-o urmă de grăsime pe acestea.

Acest lucru se face pentru a fi siguri că ce urmează să gătim în perioada de post nu va conține grăsime animală.

Toate resturile de mâncare trebuie strânse și aruncate

Cu o zi înainte de postul Crăciunului toate resturile de mâncare și oasele trebuie strânse, puse într-o față de masă, și aruncate spre răsărit pe 15 noiembrie dimineața. Credincioșii trebuie să rostească aceste cuvinte: „Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Se spune că dacă faci asta anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

Obiceiuri de Sf.Andrei

Sfântul Andrei este pe 30 noiembrie. Credincioșii trebuie să știe că în preajma acestei sărbători trebuie respectate noi tradiții.

Pe 29 noiembrie, ușile și ferestrele trebuie unse cu usturoi pentru a ține departe strigoii. Tot în această zi nu avem voie să măturăm de teama lupilor.

Chiar în ziua de Sf. Andrei, de 30 noiembrie, nu este bine să faci următoarele lucruri: nu se împrumută din casă și nu se pronunță numele lupului.

Se spune că în această zi din fetele fac vrăji de dragoste. În apă se pune o crenguță de măr, iar dacă înflorește până de Sfântul Vasile, se spune că anul viitor va roditor.

Nu se spală hainele până după Bobotează

Credincioșii nu au voie să spele hainele pe 20 decembrie, în ziua de Ignat. De asemenea, nu este voie ca hainele să fie spălate până după Bobotează.

Autor