Ce înseamnă semnul Crucii în formă de X? Cea mai cunoscută cruce cu o asemenea formă este cea a Sfântului Andrei. O asemenea cruce a fost utilizată la torturarea și uciderea Sfântului. Astăzi, un astfel de simbol se regăsește la intersecțiile drumurilor cu calea ferată!
Crucea Sfântului Andrei este astăzi prezentă în cultura europeană, fiind întânită în codurile rutiere. Simbolul poate fi găsit la traversarea unei treceri la nivel cu calea ferată – crucea este cea care atenționează că se apropie o cale ferată.
Ce înseamnă semnul Crucii în formă de X pe care îl are Sfântul Andrei
Potrivit Evangheliei (Ioan 1.40-41), Andrei a fost primul apostol chemat de Isus Hristos. După Pogorârea Sfântului Spirit, Apostolului Andrei i-a revenit Scythia, pentru convertirea locuitorilor acelor locuri, la noua religie.
Sfântul Andrei a fost ucis la 30 noiembrie
Potrivit tradiției, sub împăratul Nero, Sfântul Andrei a fost ucis la 30 noiembrie 60 d.Hr., la Patras, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, numită, în limba latină „crux decussata”, de unde a rezultat denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”. După moartea sa moaștele i-au fost păstrate la Patras.
Când a devenit simbol semnul crucii în forma de X
A împărtăşit bucuria Învierii tuturor şi pretutindeni, iar la Înălţarea Domnului şia ridicat cugetul, înţelegând taina ascunsă atât timp. Aşa şi-a desăvârşit Andrei vocaţia spre adevăr. A predicat în cetăţile Asiei, întemeind comunităţi creştine în Antiohia, Efes, Elicori şi până la Bizanţ, pregătind astfel calea apostolului Pavel. O dată cu urcarea pe tronul Daciei a lui Decebal (97-106), relaţiile între Roma şi Dacia se înrăutăţesc. Apostolul Andrei coboară în sudul Dunării, făcându-şi noi ucenici, dar şi mulţi duşmani, fiind socotit iscoadă dacică.
Legenda spune că imediat după moartea lui a început o furtună din senin, iar trăsnetul, focul şi cenuşa i-au orbit pe toţi cei care asistau la răstignire.
De atunci semnul crucii în forma de X s-a păstrat ca simbol al prevenirii unor accidente dramatice.