Ce își doresc copiii?

Publicat: 14 apr. 2024, 18:34, de Manuela Dumitru, în Sănătate , ? cititori
Ce își doresc copiii?

Aflăm ce își doresc copiii, la Dialogurile Puterii, de la Cătălina Surcel, Asociația Telefonul Copilului, am aflat ce își doresc copiii. Să le fie ascultate, respectate și împlinite doleanțele pentru a avea o viață în siguranță. Ideile și le-au configurat într-o Declarație, din 2019, susținută și de Telefonul Copilului, dar care din păcate, nu a primit răspunsul autorităților, așa cum merita.

În podcastul nostru, Cătălina Surcel prezintă aceste demersuri pentru prevenirea consumului de droguri și a altor activități nefaste pentru copii. Din acest motiv, prezentăm propunerea elevilor cu speranța ca autoritățile să analizeze, până nu e prea târziu, și să prezinte măsurile necesare.

ATENȚIE, asta își doresc elevii!

DECLARAȚIE

Noi, semnatarii acestei declarații, elevi de liceu cu vârste între 15 și 17 ani, reuniți la Foruul National Anti -Bullying de la București, având în vedere că Parlamentul României examinează inițiativa legislativă care propune măsuri de prevenire și combatere a fenomenului bullying, dar și că, în urma acestora vor fi elaborate norme de reglementare legală anti-bullying, ne dorim să fim o voce în procesul de reglementare și, pentru aceasta, aducem în atenția societății existența și efectele fenomenului bullying.

De aceea, timp de două zile, în cadrul workshopului bursa de idei, am convenit asupra mai multor măsuri, mai jos precizate, pe care le propunem autorităților spre a fi incluse în cadrul legal care urmează a fi creat și spre a fi întreprinse în regim de urgență:

1. Sistem de consiliere mai eficient în școli Fiecare școală să aibă cel puțin un psiholog, care sa realizeze numai această activitate (nu să îndeplinească roluri multiple, precum și acela de profesor de psihologie) și a cărui prezență în școală sa fie promovată pe toate canalele.

2. Cursuri de psihopedagogie aplicată pentru profesori, pentru a le dezvolta nivelul de empatie față de preșcolari/elevi, față de problemele și trăirile acestora.

3. Campanii de conștientizare în școli, cu privire la bullying, create de elevi, atât pentru colegi cât și pentru profesori;

4. Social media – de folosit proactiv platformele/rețelele existente, în folosul elevilor și pentru construirea de campanii educaționale în acest sens;

5. Formarea unui grup de lucru/inițiativă civică al/a elevilor, în colaborare cu Asociația Telefonul Copilului, care să propună soluții concrete privind prevenirea și combaterea bullyingului și care să dezvolte campanii de conștientizare.

6 Includerea obligatorie a agresorului dintr-un caz de bullying confirmat, într-un program de consiliere/terapie psihologică, adecvat tipului de bullying și gravității cazului;

7. Încurajarea victimelor să vorbească despre ceea ce li se intamplă, prin crearea unui mediu școlar empatic, mai prietenos. Copii sau adolescenți, elevii au nevoie să simtă că nu sunt judecați sau etichetați din toate direcțiile.

8. Organizarea, în cadrul școlilor, a unor comisii de mediere și consiliere, în care să se confrunte agresorii și victimele, dar fără blamare, cu focus pe înțelegere și reconciliere.

9. Sancționarea profesorilor care refuză să intervină în cazurile de bullying declarate.

10. Informarea și implicarea părinților – ore dedicate în care să li se explice ce este bullyingul, ce și cum pot face concret, în astfel de situații.

Cu privire la aceste 10 măsuri, noi vom face tot ceea ce implicarea civică va face posibil, astfel încât ele să se regăsească în politicile și în strategiile publice guvernamentale, care au ca obiect prevenirea și combaterea fenomenului bullying.

București, 13 decembrie 2019

Urmăriți Dialogurile Puterii, pentru a vedea ce-și doresc copiii, pentru a învăța să dialogăm cu ei, pentru a le fi sprijin, pentru a le arăta că-I  iubim.