Eduard Hellvig: ”Toate cancelariile se pregătesc de ce este mai rău”

Publicat: 14 apr. 2024, 12:20, de Filon Stan, în ACTUALITATE , ? cititori
Eduard Hellvig: ”Toate cancelariile se pregătesc de ce este mai rău”
Eduard Hellvig spune ca toate cancelariile se pregatesc ”de ce este mai rau”

Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, face o radiografie a stării de fapt, după atacul lansat sâmbătă seara de Iran asupra Israelului. De asemenea, fostul șef al spionajului românesc face o paralelă între războaie și alegeri.

Eduard Hellvig, fostul șef al SRI, trage un semnal de alarmă, după utimul conflict deschis în Orientul Mijlociu. Atacul Iranului asupra Israelului l-a făcut pe fostul șef a SRI să spună că „diplomația pare a-și epuiza rapid resursele, în timp ce toate cancelariile și analiștii militari occidentali se pregătesc pentru ce este mai rău”.

Eduard Hellvig trage un semnal de alarmă

De asemenea, Hellvig remarcă și faptul că această tensiune venită din conflictele armate de pe glob se regăsește și în alegerile care vor avea loc în multe țări, anul acesta despre care spune că „unele alegeri vor fi ură și ideologie în stare pură”.

„Vorbeam despre 2024 ca despre anul în care jumătate din populația lumii merge la urne. Cu harta în față, unele alegeri vor fi ură și ideologie în stare pură. În 7 februarie spuneam tot aici despre anul în curs ca fiind “dragonul tuturor anilor”, cu multiple capete care vor scuipa foc și vor agita săbii. Suntem după doi ani de război în Ucraina și începem să înțelegem ce înseamnă “war fatigue” în Occident. Suntem după șase luni de conflict în Orientul Mijlociu și toate semnalele converg către un Iran care se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari”, a mai scris Hellvig.

De asemenea, Hellvig face o analiză a acțiunilor din ultima perioadă a Iranului, care pur și simplu „întețește ceața războiului” prin tot ce face.

„În octombrie, Iranul i-a sprijinit pe rebelii Houthi din Yemen să lanseze lovituri asupra Israelului. Concomitent, a sprijinit Hamas să provoace haos prin raiduri surpriză și atacuri cu rachete, care au provocat o reacție puternică din partea Israelului. Iranul întețește ceața războiului instigând milițiile din Siria și Irak în hărțuirea Israelului”, a scris Hellvig, pe X.

Eduard Hellvig trage o concluzie amară și lasă să se înțeleagă că omenirea se îndreaptă într-o direcție violentă, după ce a constatat că „diplomația pare a-și epuiza rapid resursele, în timp ce toate cancelariile și analiștii militari occidentali se pregătesc pentru ce este mai rău”.