Ce nu știați despre Mariupol, orașul care aproape că nu mai este

Publicat: 04 apr. 2022, 10:30, de Eliza Popa, în News
Ce nu știați despre Mariupol, orașul care aproape că nu mai este

Orașul ucrainean Mariupol este, de mai bine de două săptămâni, practic  atacat încontinuu de armata rusă. După cum s-a tot spus în această perioadă, Mariupol este un oraș care aproape că nu mai este.

Orașul aflat la 1.200 de km de România, este în dezastru umanitar. În doar câteva săptămâni, a fost distrus. Aproape șters de pe fața pământului.

Nu se poate intra și nu se poate ieși din oraș, iar peste 90% dintre clădiri au fost distruse sau avariate de bombardamente. Cele mai cunoscute – Maternitatea și Teatrul dramatic. Potrivit statisticilor, nu se știe câți oameni au fost uciși în Mariupol.

De la Fecioara Maria, la propagandistul-șef 

Numele orașului – Mariupol, vine de la Fecioara Maria. Rușii spun, însă, că are legătură cu Împărăteasa Maria Feodorovna, soția Țarului Alexandru al III-lea.
În 1948 însă, când exista moda redenumirii localităților după liderii comuniști, orașului-port de la Marea Azov i s-a dat numele Jdanov – după ideologul sovietic Andrei Jdanov, care s-a născut în Mariupol. După Al Doilea Război Mondial se credea că Jdanov avea toate șansele să fie succesorul lui Stalin, dar a murit înaintea lui. Era numit „propagandistul-șef” al Uniunii Sovietice. În 1989, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, orașul și-a reluat numele Mariupol.

Port la Marea Azov, orașul era printre locurile preferate de turiști, vara. Dar și locul unde vin și pleacă vapoarele încărcate cu cereale sau unde se construiesc nave. De asemenea, dacă nu știați, Mariupol a jucat un rol important în industrializarea Ucrainei.

Metalurgia, dar și comerțul pe mare au făcut din Mariupol o localitate care să conteze strategic si economic pe harta Ucrainei, potrivit Radio Europa FM. Și rămâne de văzut ce se va întâmpla, până la urmă, cu orașul atacat din toate părțile, în scopuriu mai mult sau mai puțin strategice.