Pedepse uriașe pentru consumul, vânzarea și deținerea de droguri

Publicat: 15 feb. 2023, 19:00, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Pedepse uriașe pentru consumul, vânzarea și deținerea de droguri

Modificare legislativă la cererea DIICOT: românii care dețin, consumă sau vând droguri riscă ani grei de închisoare. Potrivit noii legi care a fost adoptată, cultivarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, procurarea, cumpărarea, deţinerea drogurilor de risc se vor pedepsi cu închisoarea de până la 10 ani.

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege potrivit căruia deţinerea, cultivarea, oferirea, vânzarea, distribuirea, procurarea sau cumpărarea de droguri de mare risc se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele prevăzute la alin. 1 au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată în proiect.

Publicitatea este interzisă. Se pedepsește cu închisoare de pînă la 5 ani

Totodată, noua lege prevede că persoanele care efectuează operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, precizând că sunt produse autorizatate potrivit legii, riscă să fie condamnate cu închisoare de la 2 la 7 ani.

„Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii, sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la un an la 5 ani”, mai prevede proiectul.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Ce spun procurorii DIICOT

DIICOT, spun ca: “in ceea ce privește consumul de droguri, în afara alterării sănătății publice, deviații comportamentale generate de creșterea gradului de anxietate și dificultățile de integrare socială și de grup, ”consumatorul de droguri rămâne în cele mai multe cazuri cu un potențial ridicat de comitere de acte antisociale pentru obținerea resurselor financiare necesare achiziționării drogurilor, spectrul infracțional utilizat fiind extrem de larg, de la infracțiuni contra patrimoniului la infracțiuni de violență sau alte forme de infracționalitate, inclusiv crima organizată, acceptând uneori ca pentru a primi doza zilnică de droguri să activeze în cadrul unui grup infracțional organizat”. Drept urmare, conducerea DIICOT spune în Raportul de bilanț că ”apar ca necesare măsuri de natură legislativă, organizatorică sau de politici publice, apte să atenueze amplificarea fenomenului de consum de droguri la nivel național”.