Ce pensie are Ion Iliescu

Ion Iliescu, fostul președinte al țării şi primul om care a condus România după îndepărtarea regimului comunist, are o pensie destul de importantă. Ce pensie are Ion Iliescu? 

Ion Iliescu primește de la stat aproape 10 mii de lei din pensia și indemnizația de fost președinte. Averea sa nu este una impresionantă. Un apartament, câteva tablouri și bijuterii. Ion Iliescu stă în vila de protocol oferită de stat. Nu are copii, dar asta nu înseamnă că nu are cine să îi moștenească averea.

Ultima declarație de avere a lui Ion Iliescu a fost publicată în 2008. El primea pe atunci indemnizație de senator, dar și de fost președinte, care îmsumau în total peste 100 de mii de lei. La acestea se adaugă pensia de 33 de mii de lei dar și 8.500 de lei de la Academia de Științe Agricole și Silvice.

Ce pensie are Ion Iliescu. Nu mai deține nicio funcție în stat

Ion Iliescu nu a investit mulți bani în imobiliare. În 2008 deținea un singur apartament de 165 de metri pătrați, în centru Capitalei. Tot atunci avea 16 tablouri de colecție și mai multe bijuterii.

Au trecut 14 ani de când Ion Iliescu nu mai deține nicio funcție în stat. El a rămas în viața politică doar ca președinte de onoare al PSD, partid pe care, de altfel, l-a înființat. Timpul a trecut, iar acum, la 92 de ani, acesta primește de la stat o pensie de 3.916 lei și indemnizația de fost președinte de 5.331 de lei. Iliescu stă într-o vilă de protocol oferită de stat și este păzit de Serviciul de Protecție și Pază.

Deși nu a mai apărut în public de mulți ani, fostul președinte încă mai vorbește cu jurnaliștii la telefon din când în când, în special de ziua lui de naștere. Ultima reacție a acestuia a fost anul acesta, după moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice.

Care este pensia soției lui Ion Iliescu, Nina

Ion Iliescu deținea și un apartament în Capitală. Acesta a fost cumpărat în 1996. De asemenea, fostul președinte a precizat la un moment dat că are și nu mai puțin de 16 tablouri ale unor pictori români și mici obiecte de artă.

De asemenea, Nina Iliescu, soția lui Ion Iliescu, a dezvăluit în 2019 ce pensie ia lună de lună de la statul român.

„Intervin foarte rar în spațiul public. Discreția a fost alegerea mea. Dacă fac asta acum, este pentru că mă simt obligată cu o explicație colegilor mei de muncă, atâția câți mai sunt în viață… Nu, pensia mea nu a crescut ca în povești, ci s-a mărit, conform legii, în ultimii zece ani, până la o sumă lunară care depășește cu puțin 2.000 de lei. Colegii mei n-au a se minuna”, spunea Nina Iliescu.

Elena Nina Iliescu s-a născut pe 4 martie 1930. S-a cunoscut cu Ion Iliescu la numai 18 ani, iar la 21 a decis că el este bărbatul vieții sale, în ciuda mamei sale care spunea că este prea tânără pentru măritiș.

Ion Iliescu a absolvit Liceul Spiru Haret din București în anul 1949. A mers apoi să studieze mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București, după care a urmat o specializare la Institutul Energetic al Universității din Moscova.

Veniturile lui Ion Iliescu în 2008

Deși este căsătorit cu soția sa, Nina, de peste 7 decenii, Ion Iliescu nu are copii. Fostul președinte a declarat de nenumărate ori că acesta este cel mai mare regret al său. Chiar și așa, averea ar urma să îi rămână fiului său de suflet, Mihai Bujor Sion, cel care a deținut mai multe funcții cât timp Ion Iliescu a condus țara.

54.000 lei, indemnizație senator

55.000 lei, indemnizație de fost președinte
33.000 lei pensie
8.500 lei- Academia de Științe Agricole și Silvice
apartament de 156 mp în București
16 tablouri de colecție
bijuterii

sursa – RTV: declarație de avere, 2008

Mai multe articole...

Cele mai citite articole