Ce rafinărie din România vrea să cumpere miliardarul Rinat Ahmetov EXCLUSIV

Publicat: 27 mart. 2023, 09:20, de Ion Teleanu, în ECONOMIE , ? cititori
Ce rafinărie din România vrea să cumpere miliardarul Rinat Ahmetov EXCLUSIV

Unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, vrea să achiziționeze una dintre cele mai cunoscute platforme petrochimice din România. Negocierile deja au intrat în linie dreaptă.

RAFO Onești, în vizorul lui Rinat Ahmetov

Rinat Ahmetov, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina, fondatorul și președintele System Capital Management (SCM) și totodată patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, a demarat negocierile pentru preluare uneia dintre cele mai mari platforme petrochimice din România. Este vorba de cumpărarea activelor platformei industriale a rafinăriei RAFO Onești de la firma Roserv Oil (fosta TEF Infrastructura), deținută grupul Grampet.

Firma Roserv Oil (fosta TEF Infrastructura) a devenit principalul creditor al RAFO, preluând creanța deținută asupra rafinăriei de către fostul acționar majoritar Petrochemical Holding GmbH, entitate controlată de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. Respectiva creanță a ajuns inițial în posesia companiei-mamă a Roserv Oil, Trans Expedition Feroviar SRL din același grup Grampet, iar de acolo a fost transferată cumpărătorului platformei industriale a rafinăriei.

Tranzacția în valoare de 6,2 milioane dolari plus TVA de a fost anunțată oficial pe 27 iulie 2020 de către lichidatorul judiciar al RAFO, Casa de Insolvență Transilvania (CITR).

Începând de miercuri, Rinat Ahmetov și echipa sa au demarat negocierile cu grupul Grampet și deja a făcut o vizionare a platformei RAFO Onești și depozitul de la Borzești unde se dorește crearea un hub de transport produse petroliere către Moldova și Ucraina.

Citește și Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov investește într-un parc eolian la Ruginoasa, în Iași