Ce reacții adverse pot apărea după ce ne vaccinăm anti-Covid? Clarificări din partea specialiștilor

Multe persoane sunt sceptice în ceea ce privește vaccinarea anti-coronavirus din cauza posibililelor reacții adverse care pot apărea.

Temerile au fost alimentate de faptul că în Marea Britanie, unde deja a fost demarată campania de vaccinare, două persoane care au fost vaccinate cu serul BioNTech-Pfizer au dezvoltat reacţii adverse de tip anafilactic.

Conform Food and Drug Administration (FDA), experții spun că „vaccinul poate fi administrat în siguranță chiar și pacienților cu istoric de alergii dar ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacții alergice severe la substanțe ce intră în compoziția vaccinului”.

Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) a recomandat însă ca „persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea. Așadar, reacțiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent și sunt reacții adverse care, deși sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare și nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat  Vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacție alergică”.

Orice medicament poate avea efecte adverse, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt grave. 

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică atrage atenția că orice vaccin vine cu riscul unor posibile reacții alergice.

Frecvenţa apariţiei lor este specificată în prospectul fiecărui produs şi derivă din datele obţinute în urma studiilor clinice. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, studiile de fază 3 care au inclus 44.000 de participanţi au arătat că riscul de a dezvolta reacţii alergice este de 0,63% în lotul persoanelor vaccinate versus 0,50% în lotul celor care au primit placebo”, arată Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică.

Vaccinul anti-Covid va fi aprobat în curând de Agenția Europeană a Medicamentelor.

„Astfel, vaccinul va fi utilizat în Uniunea Europeană doar după o atentă evaluare științifică care atestă faptul că acesta îndeplinește toate condițiile prevăzute în normele existente. Mai mult, orice produs autorizat este monitorizat permanent pentru a identifica orice efect advers observat și pentru a reacționa rapid în cazul apariției unor astfel de efecte neașteptate. Vaccinurile împotriva COVID-19 se află sub supravegherea unui număr foarte mare de autorități de reglementare, iar întregul proces este creat pentru a nu exista nicio posibilitate ca eventualele pericole să nu fie descoperite la timp”, se precizează în comunicatul emis de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...