Ce reduceri bugetare sunt dispuse să facă ministerele

Publicat: 12 apr. 2023, 17:15, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Ce reduceri bugetare sunt dispuse să facă ministerele

De la două și 400 de milioane, aceasta ar fi marja pe care și-o asumă ca reducere bugetară ministerele. Suma totală obținută ar fi însă de aproximativ un miliard de lei, mult sub nivelul „găurii” de 20 de miliarde anunțate de Ministerul Finanțelor.  

Potrivit surselor Antena 3, la Ministerul Culturii va fi o tăiere de 2 milioane de lei, la Ministerul Transporturilor aproape 400 de milioane de lei, însă nu de la întreținerea drumurilor sau de la investiții, pentru că asta era cerința principală a premierului, să nu fie afectate investițiile și nici bugetul de salarii.

La Ministerul de Finanțe, tăierea ar fi de aproape 400 de milioane de lei.

Economii mici la Ministerul Economiei

Bugetul Ministerului Economiei ar putea fi diminuat cu zece milioane lei, respectiv cinci milioane lei din categoria bunuri şi servicii şi cinci milioane lei din amânarea programului geologic naţional, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Florin Spătaru.

„Ieri am am transmis către Secretariatul General al Guvernului scrisoarea prin care, în urma analizei făcute, vom putea diminua bugetul Ministerul Economiei cu 10 milioane de lei: 5 milioane din categoria bunuri şi servicii şi 5 milioane de lei amânarea programului geologic naţional, care ar putea intra în discuţii pentru finanţare după adoptarea tuturor actelor normative care duc la modificarea legii minelor şi a programului geologic naţional”, a spus Spătaru într-o conferinţă de presă în judeţul Dâmboviţa.

El a subliniat că Ministerul Economiei are un buget relativ scăzut şi analiza a fost făcută cu mare acurateţe.

„Pentru anumite cheltuieli, pentru anumite servicii de care aveam nevoie am putut, pe de o parte, să reducem, să analizăm, să vedem că acele servicii nu mai sunt necesare la nivelul la care le-am bugetat. Dar anumite cheltuieli pot fi amânate corespunzător, pentru că Ministerul Economiei are un buget relativ scăzut şi analiza pe care am făcut-o pe buget a fost făcută cu mare acurateţe. Având în vedere solicitarea, am analizat acel buget de 5 milioane de lei pentru bunuri şi servicii care ar putea fi amânat pentru perioada următoare”, a explicat Florin Spătaru.

Potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, Coaliţia de guvernare a luat decizia de a se face o ajustare pe cheltuieli în valoare de circa 20 miliarde lei pe bugetul general consolidat, subliniind că nu va fi o rectificare, ci este vorba despre un plan de măsuri şi nu se vor tăia salarii, nu vor fi concedieri şi nu se va interveni la investiţii, la proiectele din fonduri europene şi din PNRR.

„De altfel, domnul prim-ministru a transmis tuturor colegilor ca, până mâine, să transmită o serie de propuneri de soluţii privind ajustarea unor cheltuieli la care se poate renunţa. Aşteptăm să vedem cu ce se vine, evident, se fac o analiză şi un plan de acţiune, o ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare”, a precizat marţi Adrian Câciu.