Ce riscăm de la o singură cutie de băutură carbogazoază, consumată zilnic

Publicat: 11 aug. 2023, 08:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ce riscăm de la o singură cutie de băutură carbogazoază, consumată zilnic

Băuturile acidulate îndulcite sunt mici bombe calorice din cauza zahărului. La acest neajuns se mai adaugă unul poate și mai periculos: cancerul ficatului.

Potrivit unui studiu publicat în revista Jama Network Open, preluat de Daily mail, femeile care au obiceiul de a bea, în fiecare zi, fie și o singură cutie cu aceste băuturi îndulcite au un risc major de cancer al ficatului.

Echipa de cercetători de la Harvard Medical School din Boston a monitorizat timp de 20 de ani datele aparținând unui număr de 100.000 de femei americane cu vârste de peste 50 de ani. După analizarea datelor, ei au observat că femeile care au băut una sau mai multe cutii pe zi erau cu 85% mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer al ficatului.

În schimb, cele care băut mai puțin de o cutie pe  săptămână nu prezentau niciun risc.

Deși este un studiu observațional și încă nu se poate stabili cu certitutdine o relație de cauză și efect, totuși știm cu ajutorul a numeroase dovezi că trebuie să ne gândim de două ori înainte de a alege băutura îndulcită consumată zilnic, subliniază dr. Pauline Emmett, cercetător principal la Universitatea din Bristol.

Obezitate, diabet…

Să reținem că aceste băuturi au un conținut caloric ridicat și măresc riscul de obezitate. Or, obezitatea predispune la cancer și boli ale ficatului. În paralel, aportul masiv de zahăr poate provoca rezistența la insulină (hormonul care reglează glicemia) și diabetul de tip 2, ceea ce mărește riscul de steatoză hepatică non-alcoolică, boală caracterizată prin acumularea de grăsime la nivelul ficatului.

Prof.univ.dr. Liliana Gheorghe, şefa Clinicii de Gastroenterologie, Institutul Clinic Fundeni, semnalează ”creşterea cazurilor de ficat gras non-alcoolic la tineri, copii şi adolescenţi”.

”În contextual creșterii supraponderalității și obezitățiila această categorie, unu din cinci tineri sub 25 de ani are steatoză sau steatohepatită non-alcoolică. În momentul actual, ficatul gras non-alcoolic este cea mai frecventă afecţiune hepatică şi are o contribuţie substanţială la creşterea incidenţei cirozei, cancerului hepatic şi indicaţiei de transplant hepatic”, subliniază prof. univ. dr. Liliana Gheorghe.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, incidența acestei forme de cancer va crește cu 55% până în 2040.