Ce salariu are un primar

Publicat: 10 iun. 2024, 19:31, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Administratie , ? cititori
Ce salariu are un primar
Foto: puterea.ro

Funcția de edil al unei localități implică, desigur, o mare responsabilitate și un volum mare de muncă. Pe de altă parte, e firesc ca această muncă să fie și plătită corespunzător. Iată, deci, ce salariu are un primar din România.

Potrivit reglementărilor în vigoare, revizuite ultima oară la începutul anului 2023, salariile primarilor de localități se împart în patru categorii. Este vorba despre primarul general al Capitalei, de primarii de sectoare, viceprimarul Capitalei și președinții de consilii județene, de primarii din marile municipii și de primarii de comune.

Astfel, primarul general al Capitalei are un salariu lunar de bază brut de 23.000 de lei. Viceprimarul Capitalei, primarii de sectoare și președinții de consilii județene primesc câte 20.700 de lei lunar ca salariu  brut.

Primarii marilor municipii sunt plătiți cu 17.250 de lei pe lună, ca salariu brut.

În sfârșit, un primar de comună primește un salariu lunar brut de până la 13.800 de lei. În cazul acestor primari, salariul este stabilit în funcție de numărul de locuitori ai comunei și de hotărârea consiliului local. În orice caz, acesta nu poate fi mai mic de 8.400 de lei.

La aceste sume se pot adăuga diferite sporuri sau prime, care sunt acordate de către consiliile locale, județene sau Consiliul General, după caz.

O fi mult, o fi puțin ?