Ce se întâmplă cu soldații ruși dacă sunt expuși la doze mari de radiaţii

Soldaţii ruşi care au preluat controlul asupra centralei de la Cernobâl şi a zonei de excludere de 30 de km care înconjoară situl dezafectat au fost expuşi unor niveluri de radiaţii „peste cele admise de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)”, potrivit consultantului de mediu şi expert în probleme nucleare Carlos Bravo, citat de EFE.

Trupele ruse „au transferat în scris personalului ucrainean controlul centralei şi au trimis două convoaie de militari în Belarus„, a afirmat fostul şef al campaniilor Greenpeace împotriva pericolului reprezentat de energia nucleară, confirmând retragerea parţială a soldaţilor ruşi din zonă.

Expertul a explicat pentru EFE că trupele care au preluat controlul asupra centralei de la Cernobâl în primele zile ale invaziei au fost expuse unor niveluri foarte mari de radiaţii pentru că au răscolit pământul contaminat pentru a săpa tranşee „fără niciun fel de minimă protecţie”.

Aşa-numita Pădure Roşie de lângă Cernobâl

Locul acestor lucrări este aşa-numita Pădure Roşie de lângă Cernobâl, unde arborii s-au uscat imediat din cauza dozelor uriaşe de radiaţii emise de reactorul avariat de la centrala nucleară în urma catastrofei din 1986, care au contaminat zone din Belarus, Rusia, Europa şi s-au răspândit în întreaga lume.

Particulele radioactive după accidentul de la 26 aprilie 1986 s-au depus aleatoriu, deci unele zone sunt mai poluate decât altele, explică Bravo.

Chiar dacă nivelul de radiaţii la care soldaţii ruşi au fost expuşi nu a fost comunicat, acesta „trebuie să fie ridicat” şi probabil că ei vor începe să prezinte tulburări şi simptome care apar în urma expunerii externe şi a inhalării de particule radioactive.

Radiobiologia, care studiază efectele radiaţiilor asupra sănătăţii, are o axiomă care stipulează că „orice doză de radiaţii, oricât de mică, poate provoca cancer”, a mai spus Bravo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Dragnea Adonis, directorul de la DSVSA Buzău, a divorțat de soție...

Dragnea Adonis Laurențiu, directorul DSVSA Buzău, este doar unul dintre cei trei membrii ai familiei Dragnea care se înfruptă din salarii de peste 10.000...