Ce se întâmplă cu stocurile de ulei în Italia. Cât mai țin rezervele

Stocurile de ulei sunt pe cale de sfârșite în Italia, unde autoritățile au anunțat că mai sunt rezerve pentru circa o lună, dacă consumul se menține la cotele actuale.

Situația s-ar putea complica și mai mult, dacă conflictul din Ucraina continuă și vor fi probleme în ceea ce privește însămânțările la cultura de floarea soarelui.

Lipsa uleiul îi afectează nu doar pe consumatorii casnici, cât și pe jucătorii din industria alimentară, care se află în situația de a găsi înlocuitori, începând cu uleiul de palmier. În același timp, vor trebui să fie modificate și etichetele produselor alimentare pe care trebuie să fie specificate ingredientele în conformitate cu regulamentul UE 1169/2011

Companiile din industria alimentară și procesatorii vor trebui să treacă pe etichete tipul de ulei vegetal folosit ca înlocuitor pentru uleiul de floarea soarelui (palmier, porumb, soia etc.) pentru o informare corectă a consumatorilor, arată Rotalianul.

Ucraina și Rusia asigură 60% din producția mondială de ulei de floarea soarelui și aproximativ 75% din exporturile mondiale.

În 2021, Italia a importat ulei de floarea soarelui în valoare de circa 260 de milioane de euro din Ucraina, dar și porumb destinat pentru hrana animalelor în sumă de peste 140 de milioane de euro.

Citește și Avertisment. UE are rezerve de ulei de floarea soarelui doar pentru maximum 6 săptămâni

 

 

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole