Ce se mai plimbau românii pe șosele acum doi ani: consum zilnic de peste 15 milioane litri de carburanți

Consumul de carburant, motorină și benzină, la nivelul unei zile, pe întreaga rețea de drumuri naționale din administrația Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), inclusiv autostrăzile, este de aproximativ 15,1 milioane litri sau cel puțin acesta era nivelul în 2019, potrivit datelor Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (Cestrin). La nivelul unui an întreg, vorbim de un total de aproximativ 5,53 miliarde litri. 

Între timp, însă, ținând cont că prețul carburanților a crescut semnificativ, este foarte probabil ca acest consum să se mai fi micșorat cumva. Nu de alta, dar dacă în 7 ianuarie 2019, de exemplu, benzina costa, în medie, 4,97 lei/litru, iar motorina 5,31 lei litrul, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor, administrat de Comisia Europeană, acum benzina este în jur de 8 lei/litru, iar motorina ceva mai scumpă, aproximativ 8,6 lei/litru.

La nivel de județe, cel mai mare consum total de carburant în zone locuite era în Suceava, Cluj și Bacău, în timp ce la motorină, primele locuri erau ocupate de Suceava, Bacău și Prahova, iar la  benzină de București, Cluj, Suceava și Ilfov.

Consumul în funcție de rețelele de drumuri

La nivelul anului 2019, pe întreaga rețea de drumuri naționale din administrația CNAIR inclusiv autostrăzile, consumul a fost următorul:

– Consumul zilnic de motorină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – aprox 11,94 milioane litri;

– Consum anual de motorină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – aprox 4,36 miliarde litri – (78.87 % din totalul de combustibil consumat anual) ;

– Consum zilnic de benzină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – aprox 3,2 milioane litri;

– Consum anual de benzină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – aprox 1,17 miliarde litri – (21.12 % din totalul de combustibil consumat anual)

– Consum zilnic de motorină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – aprox 10,69 milioane litri;

– Consum anual de motorină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – aprox 3,90 miliarde litri;

– Consum zilnic de benzină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – aprox 2,88 milioane litri;

– Consum anual de benzină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – aprox 1,05 miliarde litri;

– Consum zilnic de motorină pe rețeaua de autostrăzi – aprox 1,254 milioane litri;

– Consum anual de motorină pe rețeaua de autostrăzi – aprox 457 milioane litri;

– Consum zilnic de benzină pe rețeaua de autostrăzi – aprox 0,32 milioane litri;

– Consum anual de benzină pe rețeaua de autostrăzi – aprox 117 milioane litri;

– 89,6 % din consumul de carburant total anual/ mediu zilnic se realizează pe rețeaua de drumuri naționale, exclusiv autostrăzi. Doar 10.4% din consumul de carburant total anual/ mediu zilnic este aferent autostrăzilor.

Metodologia de calcul are la bază Metodologia oficială utilizată la nivelul Uniunii Europene- EMEP / EEA- air pollutant emission inventory guidebook 2019 inclusiv Highway Capacity Manual – 2010, JASPERS Appraisal Guidance (Transport), și TAG (Transport Analisys Guidance), date INSSE/ DRPCIV, arată Cestrin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...