Ce se știe despre primul caz cu varianta Deltacron detectată în Regatul Unit

Publicat: 15 feb. 2022, 11:37, de Puterea.ro, în COVID 19 , ? cititori
Ce se știe despre primul caz cu varianta Deltacron detectată în Regatul Unit
Varianta Delta

Agenția pentru securitate sanitară din Marea Britanie a anunțat că a fost detectat primul caz de infecție hibrid Deltacron.

Despre Deltacron s-a discutat la începutul lunii ianuarie că ar fi o nouă variantă a coronavirusului rezultată din recombinarea între Delta și Omicron. O echipă de medici ciprioți afirmau, la începutul lunii ianuarie, că au detectat 25 de cazuri de Deltacron. De atunci, anunțul a fost însoțit de îndoieli serioase privitoare la existența acestui hibrid. Dar iată că, vineri, 11 ianuarie, Deltacron revine în actualitate.

Agenția de securitate sanitară din Regatul Unit a indicat faptul că a fost identificat primul caz de infecție hibridă. Această variantă a fost inclusă pe lista variantelor supravegheate de autoritățile britanice, anunță Futura Sante.  

Un caz de co-infectare?

Trebuie reținut că aceeași celulă poate fi infectată de două virusuri în același timp. De exemplu, deși sunt puține cazuri raportate, este cazul infecțiilor de gripă și SARS-COV-2. Se vorbește despre ”Flurona”, gripă și coronavirus.

Totuși, nu este vorba despre un nou virus sau despre o nouă variantă, ci despre un pacient care a fost infectat cu două virusuri în același timp. În legătură cu cazul de Deltacron detectat în Marea Britanie, este foarte posibil ca pacientul să se fi infectat cu varianta Delta și cu varianta Omicron a SARS-COV-2 simultan.

Mai periculos?

Ținând seama de cât de periculoasă este varianta Delta și cât de contagioasă este varianta Omicron, evident că îngrijorarea este majoră legată de Deltacron.

Deocamdată, cazurile de Deltacron sunt extrem de rare și cazul din Marea Britanie este singurul oficial detectat. Datele existente la ora actuală sunt insuficiente pentru a emite o concluzie privitoare la acest tip de contaminare hibridă. Importante este că popoarele europene dispun de un bun nivel de protecție contra variantelor Delta și Omicron, pe de o parte datorită vaccinării și, pe de altă parte, datorită nivelului foarte ridicat al circulației variantei Omicron în ultimele săptămâni. În aceste condiții, deocamdată, nu ar fi temeiuri de neliniște legate de apariția acestei noi variante.

Dar chiar dacă varianta Deltacron nu pare a fi una amenințătoare, totuși persistă îngrijorarea legată de posibilitatea apariției unor noi variante. Așa cum a declarat directorul general al OMS în urmă cu câteva săptămâni, riscul unor noi variante  mai transmisibile și mai letale este unul ”real”.