Ce se va alege de strategia "De la fermă, la farfurie"? Spaniolii vor liber la importul de cereale OMG

Din cauza războiului din Ucraina, agricultura europeană pare să fie total dată peste cap, iar nu puțini sunt cei care încep să-și pună întrebarea ce se va alege de strategia „De la fermă, la farfurie” care le-a creat atâtea griji fermierilor români și nu numai.

Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, susține că Uniunea Europeană ar putea decide o ridicare temporară a embargoului privind importul de cereale modificare genetic din SUA şi America Latină, pentru a-i ajuta pe fermierii care au probleme cu perturbările de aprovizionare create de războiul din Ucraina.

De asemenea, Franţa, alături Spania, vrea o excepţie pentru produsele agricole cu urme de ierbicide pentru a creşte stocurile şi a găsi surse alternative de aprovizionare, în principal pentru porumb, care este un ingredient cheie pentru producţia de nutreţuri animale.

Invadarea Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători mondiali de cereale, a provocat un şoc pe pieţele de materii prime în condiţiile în care preţul alimentelor este deja la un nivel record.

„Acesta este un semnal de alarmă pentru noi să ne gândim cum anume vom avea capacitatea de a asigura securitatea alimentară pentru cei 450 de milioane de cetăţeni ai noştri. Avem nevoie ca UE să adauge flexibilitate la normele privind importurile de cereale”, a declarat Luis Planas într-un interviu pentru Bloomberg News.

Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri ar reprezenta o modificare importantă în strategia „De la fermă, la farfurie” care include obiective precum creşterea producţiei organice şi reducerea utilizării pesticidelor. Această strategie a dat naştere la îngrijorări că ar putea diminua producţia agricolă în unul din cei mai mari producători mondiale de produse agro-alimentare.

Orice importuri de cereale modificate genetic vor avea nevoie de aprobarea autorităţilor UE, iar la rândul lor statele membre ar putea decide dacă le autorizează sau nu, a mai spus Luis Planas.

Tot Spania propune şi creşterea producţiei de cereale prin limitarea rotaţiei culturilor şi utilizarea pârloagelor.

Importurile sunt cruciale pentru că va mai dura câţiva ani până când Europa va deveni auto-suficientă în aprovizionarea cu proteine vegetale, a spus Planas. SUA şi Argentina nu sunt singurele pieţe care ar putea acoperi nevoile actuale ale Europei.

Spaniolii s-au mișcat repede

În condițiile în care Ucraina este principalul furnizor de porumb şi ulei de floarea soarelui pentru Spania, furnizând aproape 30%, respectiv 62% din cele două produse, conform datelor oficiale, este lesne de înțeles de ce sunt atât de îngrijorați ibericii.

Spania a importat deja aproximativ 1,9 milioane de tone de porumb pentru a-şi aproviziona industria cărnii pentru cel puţin 45 de zile şi poate acoperi scăderea importurilor de floarea soarelui prin producţia locală de ulei de măsline.

Însă importurile din alte destinaţii şi înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei local de măsline ar putea majora preţurile la alimente într-o ţară care se confruntă cu cea mai ridicată inflaţie din ultimii 33 de ani. 

Citeste si Ungaria a interzis exporturile de cereale, după invadarea Ucrainei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...