Ce se va întâmpla cu şomajul tehnic după ridicarea stării de alertă?

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat, marţi, că odată cu ridicarea stării de alertă, începând de miercuri, nu se va mai acorda şomaj tehnic, dar rămâne în vigoare măsura „kurzarbeit”, încă trei luni de la ridicarea stării de alertă. De asemenea, nu mai sunt obligatorii decalarea programului de muncă şi nici telemunca şi nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituţiile de stat. 

”Ridicarea stării de alertă aduce schimbări şi în domeniul gestionat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale! Astfel, nu se va mai acorda şomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă”, a scris ministrul Muncii, pe Facebook.

Marius Budăi mai anunţă că şi valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungeşte automat tot cu 90 de zile, iar părinţii care au în îngrijire copii sau adulţi cu handicap înscrişi în sistemul de învăţământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului şcolar 2021-2022.

”Nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de muncă şi nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului. Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituţiile de stat”, precizează ministrul.

Începând de miercuri, nu va mai exista starea de alertă pe teritoriul României, Guvernul hotărând să nu mai prelungească această situaţie excepţională, declarată în perioada pandemiei de COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...