Ce-și propune prof. Rafila: Deciziile privind sănătatea publică să le ia Ministerul Sănătăţii. „Acțiuni urgente” pentru combaterea epidemiei de Covid

Publicat: 25 nov. 2021, 08:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ce-și propune prof. Rafila: Deciziile privind sănătatea publică să le ia Ministerul Sănătăţii. „Acțiuni urgente” pentru combaterea epidemiei de Covid

Programul de guvernare în domeniul ”Sănătății” cuprinde o serie de măsuri care vizează limitarea efectelor epidemiei, investiții,  acoperirea deficitului de personal, accesul nediscriminatoriu la servicii medicale, fonduri europene. În document este subliniat în mod expres faptul că Ministerul Sănătății este autoritatea care ia deciziile privitoare la sănătatea publică.  

În principal, programul se concentrează pe combaterea epidemiei de coronavirus prin ”acțiuni urgente”.

Astfel, în pivința diagnosticul și tratamentul pacienților COVID-19 în program se prevede:

1. Accesul facil la diagnostic și tratament al pacienților COVID-19: centre ambulatorii de diagnostic și tratament (ambulatorii de specialitate, centre de permanență) în toate orașele.

2. Accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis.

3. Call-center pentru medicii de familie/ alte specialități care tratează pacienți COVID-19 pentru consiliere profesională.

4. Stabilirea urgentă a criteriilor de internare în spital a pacienților COVID-19. 5. Constituirea structurii de coordonare a intervenției (MS) și a unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19 (MS, DSU, Unifarm).

7. Stabilirea circuitului pacientului infectat cu SARS CoV-2. Pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii (Ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația de care am nevoie?) și încurajarea prezentării timpurii la medic a persoanelor simptomatice.

8. Accelerarea vaccinării. În program se precizează că vaccinarea are ca obiectiv atingerea pragului minim de 10 milioane de persoane vaccinate complet într-un interval de 90 de zile. Atingerea acestui prag poate asigura imunitatea colectivă şi în România (dacă se iau în considerare şi persoanele trecute prin boală) şi revenirea în mod sustenabil la normalitate. În acest sens, este necesară regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea.

9. Extinderea testării. În program este prevăzut  „accesul universal la testare” în următoarele 60 de zile prin asigurare de teste rapide de calitate, fiind organizate, eventual, centre de testare în actualele centre de vaccinare. Pentru studenţi şi elevi testarea ar trebui să aibă loc minim o dată pe săptămână.
În vederea  extinderii testării se vor înfiinţa noi centre şi se intenționează asigurarea unui număr lunar de teste gratuite pentru angajaţii sectoarelor esenţiale, pentru o perioadă definită de timp.

Cel puțin 0,5% din PIB anual

În programul de guvernare se menționează în mod expres că Ministerul Sănătăţii trebuie repoziţionat ca autoritatea naţională care ia deciziile necesare privind sănătatea publică şi asistenţa medicală, necesare pentru controlul pandemiei şi pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a tuturor categoriilor de pacienţi. 

De asemenea, se dorește creșterea investițiilor în sistemul de sănătate, a finanțării publice pentru sănătate până la cel puțin 0,5% din PIB anual, a numărului de locuri în specialitățile deficitare (ATI, boli infecțioase, epidemiologie, pneumologie).

În legătură cu prevenția sunt prioritare accelerarea derulării programelor naţionale de screening și extinderea acestora cu finanţare de la UE, în domeniul bolilor netransmisibile cu cea mai mare incidenţă: boli cardiovasculare, diabet zaharat, cancer pulmonar, colorectal, cancer de sân, de col uterin, de prostată, hepatite.

Pentru acoperirea cu personal medical calificat, sunt prevăzute o reformă a rezidenţiatului, corelarea locurilor şi posturilor scoase la concurs, cu proiecţia pe 5 ani a specialităţilor deficitare şi a nevoilor de asistență medicală și de resurse umane la nivel local și regional.