Ce sporuri aberante primesc bugetarii

În fiecare lună mulți dintre bugetari încasează bani în plus pentru diverse motive care țin de condițiile de la locul de muncă. Poate fi întocmită o listă întreagă de sporuri aberante pe care angajații de la stat le primesc. După ultima ședință de Guvern premierul Florin Cîțu a anunțat că vor fi tăiate din sporurile bugetarilor.

Cîțu: Am descoperit sporuri despre care nu știam că există

În urma ședinței de Guvern care a avut loc miercuri premierul Florin Cîțu a afirmat că există sporuri ale bugetarilor despre care nici măcar nu știa că există. Șeful executivului a anunțat că vor fi făcute tăieri ale veniturilor angajaților de la stat.

„Am descoperit sporururi despre care nu stiam ca există. Cea mai importantă modificare este să faci legătura între perfomanță și venit. Sporurile azi sunt date după ureche. Vom introduce criterii de performanță. Sporurile le vom lega de performanță”, a declarat premierul, miercuri, după ședința de Guvern.

Spor pentru condiții vătămătoare

Premierul Florin Cîțu a anunțat că vor dispărea mai multe sporuri pentru condiții vătămătoare.

Condițiile de muncă vătămătoare presupun ca la locul de muncă să fie înregistrate depăşiri ale noxelor fizice, chimice, fizico-chimice și biologice. De asemenea, aici este inclusă și suprasolicitarea unor funcţii şi sisteme ale organismului. La stabilirea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următoarele criterii:

  • existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului,
  • intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori,
  • durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi,
  • existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare,
  • structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.

Este vorba despre lucrătorii din administratia publica locală. Aceștia beneficiază de sporuri de până la 15% din salariul de bază. În această categorie intră mai multe categorii de anagajați.

Luăm exemplul funcționarilor publici de la ANAF care și ei primesc sporuri de condiții vătămătoare de muncă. Veniturile lor au fost însă reduse odată cu pandemia de coronavirus. Angajații ANAF care au lucrat de acasă nu au mai primit sporul pentru condiții vătămătoare, spun sindicatele din Finanțe citate de HotNews.ro.

O altă categorie de bugetari care beneficiază de sporul pentru condiții vătămătoare sunt parlamentarii. Din punct de vedere legal, acordarea sporului de 15% este justificată prin munca în fața computerului, într-un mediu cu praf sau într-un mediu în care suntem expuși la germeni sau bacterii.

Nu putem să nu amintim faptul că mulți dintre angajații din privat lucrează în aceste condiții. Foarte puțini dintre aceștia se bucură însă de bonus salarial la sfârșitul lunii. Diferența dintre veniturile celor care lucrează la stat și la privat a fost resimțită în mod special pe perioada pandemiei de coronavirus. În timp ce bugetarii nu au avut de suferit reduceri salariale, veniturile multor angajați din privat au fost afectate de măsurile restrictive adoptate împotriva răspândirii virusului.

„Condițiile vătămătoare sunt lucruri pe care noi le facem zi de zi…să scrii la calculator. Vor dispărea. Anul acesta vom începe cu o limtare și de anul viitor vom așeza lucrurile. Sporurile sunt bune, dar doar atunci când sunt legate de criterii de performanțe. (…) Cheltuielile de persoanal s-au dublat. Trebuie să reașezăm economia României”, a declarat Cîțu.

Categorii de sporuri pe care le primesc anagajații la stat

  • De vechime
  • De fidelitate
  • Pentru condiții de muncă vătămătoare
  • Pentru titlul de doctor
  • Pentru activități de interes național
  • Pentru muncă suplimentară
  • Pentru condiții deosebite de muncă
  • Pentru lucrări de excepție și misiuni speciale
  • Gradație de merit
  • Sporuri pentru cei care lucrează cu fonduri europene

Sporuri ilegale acordate an la rând

În urmă cu câțiva ani foarte popular în rândul angajaților de la stat era „sporul de zâmbet”, acordat acelor persoane care prestau servicii în relația cu publicul.

În urma unei anchete a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici s-a descoperit că mai multe sporuri pentru bugetari au fost acordate an la rând în mod ilegal.

Conducerea ANFP a mai spus că prin contractul colectiv de muncă instituțiile acordau:

  • spor de 15% pentru persoanele care lucrează în conditii periculoase în cimitire,
  • spor de 10% pentru personalul care lucrează la grădina zoologică,
  • spor de 15% pentru reparații la carosabil,
  • spor de 7% pentru sudura electrică,
  • spor de 5% pentru cei care lucrau cu aparatul de multiplicat
  • spor de 10% pentru personalul din seră.

„Toate sunt ilegale, pentru ca nu se pot acorda pe contractul colectiv de munca. Vom sesiza in acest sens Curtea de Conturi. (…) Sporurile vor fi anulate, iar functionarii publici probabil ca vor trebuia sa returneze banii care le-au fost acordati ilegal, pentru ca legea prevede ca orice drept salarial acordat ilegal se recupereaza”, spunea în urmă cu câțiva ani presedintele ANFP, Andras Szakal, citat de Mediafax și Ziarul Financiar.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...

Romgaz, compania statului, ignoră cu bună știință deciziile instanțelor de judecată

La nivelul SNGN ROMGAZ SA Sucursala Târgu Mureș nu au fost respectate deciziile emise atât de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și...