Ce spune Patriarhul Daniel despre Iisus Hristos

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învățătură rostit duminică, 27 noiembrie, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, a vorbit despre Hristos. Ce spune Patriarhul Daniel despre Iisus.

„Nu e suficient să cunoaștem poruncile iubirii față de Dumnezeu și semeni dacă nu cerem ajutorul lui Hristos pentru a putea împlini poruncile Lui”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

La Sfânta Liturghie a fost citit pasajul evanghelic de la Sfântul Apostol Luca 18, 18-27, care cuprinde dialogul dintre Mântuitorul Hristos și dregătorul bogat despre păzirea poruncilor. Sensurile duhovnicești ale acestui text scripturistic au fost explicate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, scrie ziarullumina.ro.

Ce spune Patriarhul Daniel despre Iisus. Pasaj evanghelic rânduit în Postul Nașterii Domnului

Patriarhul Daniel a spus că acest pasaj evanghelic a fost rânduit în Postul Nașterii Domnului deoarece ne îndeamnă la milostenie, arătând că mila față de cei sărmani este una dintre condițiile pentru dobândirea fericirii veșnice.

„Această Evanghelie este un îndemn la milostenie sau la ajutorarea celor săraci. Sfântul Evanghelist Luca ne pune în față problema bogăției ca obstacol în calea mântuirii și a desăvârșirii vieții. Bogăția nu este rea în sine, dar devine piedică în calea mântuirii când omul bogat nu este și milostiv. În pasajul evanghelic de astăzi, ne este prezentat un alt tip de bogat decât cel nebun sau necredincios, căruia i-a rodit țarina din belșug și care se gândea numai la mâncare, băutură și plăceri trupești, neavând vreo preocupare duhovnicească.

Bogatul din această Evanghelie își pune problema mântuirii sufletului. Este un bogat credincios, evlavios și moral, care a împlinit încă din tinerețile sale poruncile date de Dumnezeu”, a mai spus Patriarhul României.

Mântuitorul Iisus enumeră poruncile

De asemenea Daniel a subliniat că Mântuitorul enumeră poruncile pentru a arăta acestui dregător că nu este suficient ceea ce a făcut bine până în acel moment, ci mai trebuie ceva pentru ca el să moștenească viața veșnică, anume virtutea milosteniei, a dărniciei sau a ajutorării săracilor. „Cu alte cuvinte, arată că nu e de ajuns să ne rugăm, să postim, să fim evlavioși și virtuoși, ci este nevoie să fim și buni, milostivi, precum Tatăl din ceruri milostiv este.

Așadar, această Evanghelie are ca țintă sau scop îndemnul la milostivire și milostenie”, a explicat Patriarhul Daniel.

„Atunci când i-a adresat îndemnul de a fi milostiv dregătorului bogat, Domnul Hristos nu a făcut presiuni, ci i-a respectat libertatea în ceea ce privește administrarea bogăției sale”.

Domnul Iisus propune, dar nu impune

Patriarhul a mai evidențiat că Evanghelia ne prezintă în mod dramatic situația oamenilor bogați, dar zgârciți, care sunt chiar credincioși și evlavioși, dar nu sunt milostivi. Când Iisus îi spune dregătorului bogat că îi mai lipsește ceva, anume să vândă toate ale sale și să împartă săracilor pentru a avea comoară în cer, acesta, auzind acest îndemn, s-a întristat pentru că avea averi multe. „Mântuitorul respectă, însă, atât de mult libertatea acestui dregător, încât nu insistă să-l lămurească, ci doar îi dă un sfat.

Altfel spus, Domnul Iisus propune, dar nu impune; recomandă, dar nu comandă schimbarea vieții; cheamă, dar nu constrânge; povățuiește, dar nu presează sufletul dregătorului bogat; dăruiește un sfat prompt, dar așteaptă îndelung un răspuns liber pentru că a prevăzut o convertire lentă și tardivă a dregătorului, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a subliniat Preafericirea Sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...

Documentele care demască mafia de la Transporturi. Fami(g)lia de la CNAB,...

Mai multe documente care dovedesc, negru pe alb, implicarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a directorului CNAB, George Dorobanțu, și a unor acționari ROMPREST într-oafacere...