Ce spune UDMR despre cumulul pensiei cu salariul? Care sunt măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare?

Coaliția de guvernare s-a întâlnit pentru a se pune de acord în privința reducerii cheltuielilor bugetare. Premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu se facă tăieri salariale, potrivit unor surse din zona politicului. El a solicitat înghețarea creșterilor salariale până la sfârșitul anului.

Reducerea cheltuielilor bugetare este în continuare subiect de discuții în Coaliție. Proiectul ordonanței care a circulat zilele trecute în spațiul public cuprindea mai multe prevederi neconstituționale. Se pare că UDMR s-a opus adoptării măsurii care interzice cumulul pensiei cu salariului, la stat. UDMR a spus că această restricție nu va trece de Curtea Constituționala. Totuși, Coaliția nu renunță la prevedere și încearcă să reglementeze acest aspect prin lege, în Parlament. În plus, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a propus să fie introdus impozitul progresiv pentru angajații din sectorul public care cumulează pensia cu salariul. El vrea impozit progresiv și pentru veniturile de la stat care sunt mai mari decât cel al Președintelui României (circa 25.000 de lei brut), susțin aceleași surse politice. Înainte de a legifera acest aspect se va face o analiză de constituționalitate. Astfel, se vor hotărî dacă se poate aplica doar la stat sau trebuie implementată și la privat.

Reducerea cheltuielilor bugetare se va face și pe alte paliere

Guvernul trebuie să ia măsuri urgente pentru a acoperi gaura din buget de 20 de miliarde de lei. La ședința de Guvern de săptămâna aceasta, miniștrii sunt așteptați cu propuneri serioase de diminuare a bugetelor instituțiilor. Este vorba despre o reducere de 6%, cerută de premierul Nicolae Ciucă.

Tot aseară, în coaliție s-a decis stoparea angajărilor la stat și reducerea cu 10% a cheltuielilor de la bunuri și servicii.

O altă măsură de reducere a cheltuielilor bugetare ar fi să nu crească salariile, până la noua lege a salarizării.

Printre măsurile care se vor a intra în vigoare cu 1 mai ar mai fi limitarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile la nivelul celor din 2022. În acest sens, instituțiilor publice li se va interzice achiziționarea de mașini, mobilier, birotică. O soluție pentru acoperirea unor lipsuri pe acest palier va fi redistribuirea de la o instituție la alta.

În plus, vor fi tăiați banii necheltuiți de la investiții pe trimestrul 1 și cei prevăzuți pentru formare profesională (excepții: cele finanțate din PNRR sau fonduri europene)

Austeritatea lovește și în bugetarii de lux care sunt constrânși să aleagă în termen de 30 de zile din ce Consilii de Administrație pot face parte. Prin ordonanța de miercuri, premierul vrea să limiteze accesul în CA-uri, la maxim două.

Citește și: Va lua astăzi Guvernul o decizie tranșantă în privința cheltuielilor bugetare?

2 COMENTARII

 1. Nu ar fi simplu si cinstit fata de oamenii acestei tari ca pur si simplu sa fie scosi pensionarii angajati la stat si sa nu mai angajati pensionari la stat?
  Nu ar fi mai simplu ca salariile sa fie negociate ca atunci cand te angajezi la un privat in urma unui interviu?
  Nu ar fi mai bine ca la stat sa fie o marja de negociere cu un minim si un maxim de 80% din salariul presedintelui?
  Nu ar fi mai bine sa fie o lege simpla a pensiilor in care cea mai mica sa fie 2000 ron si cea mai mare 9000 ron( evident daca ai contribuit mai mult poti sa ai cat este in functie de contributie)?
  Nu ar fi bine sa incurajati micile afaceri ca oamenii sa nu mai asteptw pomana la stat?
  Nu ar fi bine sa intrati peste mafia energie,petrol,gaze supermarketuri si preturile sa scada cu 40-50%?
  Adevarul este ca in Romania pretul la energie si gaze ar trebui sa fie aproape gratis iar pretul la benzina 4,5-4,7ron/l.
  E atat de simplu ca in Romania o yara frumoasa si bogata sa se traiasca bine.
  Dar la conducerea tarii este o banda de tradatori de tara,dementi ,animale ,fara uzul ratiunii ajunsi la putere printr-o inselaciune a lui Iohannis si a PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...