Va lua astăzi Guvernul o decizie tranșantă în privința cheltuielilor bugetare?

Guvernul a ajuns la fundul sacului cu cheltuielile bugetare. De datoria externă a României pe care guvernanții o lasă moștenire nici nu se mai discută. Aceasta a crescut la finalul lunii februarie cu 9,8 miliarde de euro față de finele anului trecut, la 154 miliarde de euro. Datoria administrației publice a atins 66,5 miliarde euro, în creștere cu 15%.

În ultimul ceas, miniștrii cabinetului Ciucă discută astăzi, într-un cadru confidențial, la ședința de Guvern, cum își vor reduce cheltuielile. Ei trebuie să aleagă la ce renunță, pentru acoperirea unei găuri de 20 de miliarde de lei la bugetul de stat.

Ministerele au făcut propuneri de reducere a cheltuielilor

Toate ministerele au transmis deja planurile de ajustare a cheltuielilor bugetare. De exemplu, Ministerul Afacerilor Interne a propus guvernului să își reducă propriul buget pe acest an cu circa 650 milioane lei, spun surse liberale. Reducerea va fi operată prin tăierea unor cheltuieli de funcționare și prin renunțarea la unele posturi bugetate, dar neocupate, potrivit surselor citate. În paralel, Ministerul Educației nu vrea să audă de reduceri. Nu vrea să taie nici un ban din buget. Mai mult, ministrul Ligia Deca vrea o suplimentare de buget la viitoarea rectificare bugetară pentru angajarea a 1.200 de consilieri școlari și reabilitarea unor sedii. De altfel, nici ministrul Daea nu vrea să reducă sub niciun chip cheltuielile, mai spun aceleași surse.

Sunt și alte ministere  care încearcă timid să aducă o contribuție la acoperirea găurii de 20 miliarde de lei anunțate de ministrul finanțelor. Guvernul insistă pentru mai multe propuneri. Astfel, ei vin cu următoarele propuneri:

  • Ministerul Dezvoltării – 20 milioane lei
  • Ministerul Mediului – 10 milioane lei   
  • Ministerul Culturii – 2 milioane de lei       
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 700.000 lei          
  • Ministerul Transporturilor – 400 milioane lei        
  • Ministerul de Finanțe – 380 milioane lei  
  • Ministerul Digitalizării – 160 milioane lei 
  • Ministerul Turismului – 106 milioane lei).

Ședință cu scântei astăzi la Guvern

Chiar dacă discuțiile nu vor fi hotărâtoare, totuși ele se anunță încordate. Potrivit unor surse guvernamentale, cumulul acestor reduceri făcute de miniștri riscă să nu depășească 2 miliarde de lei, deci nici 10%.

Se va analiza pachetul de reduceri, dar se așteaptă și alte propuneri mai solide. Prim-ministrul însă nu dorește sub nicio formă tăierea salariilor bugetarilor ori a investițiilor.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu va prezenta totuși noi propuneri de economisire în această ședință a Guvernului. Acestea ar putea afecta zona de investiții și unele ajutoare de stat, prin amânarea procedurilor de lansare a  acestora pentru anul viitor, susțin sursele guvernamentale.        
Guvernul trebuie să caute noi soluții să astupe găurile prin amânarea pentru anul viitor a unor ajutoare către companiile de stat, dar și unor investiții considerate neesențiale.

Nefiind reducerea cheltuielilor pe ordinea de zi, se pare că decizia finală nu va fi luată astăzi.

BNR avertizează că inflația ține strict de deciziile Guvernului

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat, într-un interviu la TVR INFO, că oprirea trendului ascendent al inflației e strâns legată de deciziile Guvernului privind politicile fiscale.

“Ne referim în primul rând la păstrarea unui deficit bugetar în termenii agreați la începutul anului pentru că pe baza acelui deficit facem și noi scenariile de evoluție ale inflației. Este absolut obligatoriu ca păstrarea deficitului bugetar să fie în termenii agreați, nu numai pentru că avem un acord cu Comisia Europeană de păstrare a unor parametri bugetari, dar și pentru că un deficit bugetar în creștere față de cel prognozat înseamnă o presiune suplimentară pe inflație”, a explicat Dan Suciu la TVR INFO.

„Noi avem acest scenariu, să zicem optimist, dar el mizează pe cifrele existente, nu pe alte cifre, adică cheltuieli publice crescute din datorie, care se duc pe salarii și pensii, care nu mai pot fi ținute în frâu, evident creează o problemă suplimentară pentru că vor determina o inversare a trendului de inflație. Din acest punct de vedere, păstrarea deficitului bugetar, cu anumite tăieri pe care…e rolul Guvernului să le identifice, nu comentăm aceste aspecte, dar păstrarea acestui deficit bugetar este obligatoriu”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Ce spun analizele financiare din piață?

Adrian Negrescu, analist financiar: Mă aștept ca Guvernul să reducă puternic cheltuielile cu bunurile și serviciile, unde, în primele două luni marcam un avans de 23%.  E posibil totodată să vedem o tăiere din schema joburilor bugetate, sau neocupate. Dacă vrea, statul poate să reducă cheltuielile, să oprească risipa din companiile de stat, să stopeze investițiile care nu aduc valoare în economie – precum sutele de milioane aruncate pe stadioane și să digitalizeze ANAF.

Politicul însă este interesat doar de cum stau în sondaje

Situația este însă exploatată și politic. Conform unor surse din coaliție, slaba colectare de taxe realizată de ANAF este percepută de către social-democrați ca un sabotaj premeditat de către liberali, în perspectiva viitoarei rotative guvernamentale, care ar trebui să-l aducă pe liderul Marcel Ciolacu în fruntea viitorului guvern.

Cristian Pârvulescu, analist politic: Nu este în interesul PNL și al primului ministru să producă aceste modificări acum. PSD își dorește ca eventualele tăieri inclusiv în ceea ce privește personalul, spre exemplu, să fie făcute înainte de rocadă, pe câtă vreme PNL consideră că timpul este scurs și că ele trebuie realizate de viitorul prim ministru. 

Astfel nici PNL, nici PSD nu ar dori să-și asume decizii radicale fiindcă îi afectează în fața electoratului.  Guvernul probabil va amâna decizia până va fi prea târziu.      

Fondul Monetar Internațional a revizuit în jos prognoza pentru creșterea economiei noastre, de la 3,1%, cât era în toamnă, la 2,4%.

Citește și:Reducerea cheltuielilor bugetare, încă un motiv de dispută în Coaliție. Economii, dar fără scăderi salariale și concedieri

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ligia Deca

Înscrierea în creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025, începe pe...

Înscrierea în creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025 începe pe data de 27 mai,  a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, pe Facebook. ”Am anunțat,...
Robert Negoiță: Să se desființeze Primăria Generală a Capitalei

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță: „N-am nimic de împărțit cu primarul...

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, face o serie de precizări după incidentul care a avut loc, luni, în sectorul condus de el, când Poliția...