Reducerea cheltuielilor bugetare, încă un motiv de dispută în Coaliție. Economii, dar fără scăderi salariale și concedieri

Publicat: 12 apr. 2023, 08:45, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Reducerea cheltuielilor bugetare, încă un motiv de dispută în Coaliție. Economii, dar fără scăderi salariale și concedieri
Ciolacu si Ciuca_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Reducerea cheltuielilor este un nou motiv de dispută în coaliție. Liberalul Boloș vrea reduceri, Ciucă este de acord, dar fără să se umble la salarii și fără disponibilizări. PSD spune că nu e de acord cu măsurile dure.

Diminuarea cheltuielilor bugetare, o temă care a fost ridicată prima dată în Coaliție de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu (susținut de PSD), în urmă cu o săptămână și jumătate, a ajuns motiv de dispute politice în interiorul Coaliției, în condițiile în care PSD pare că nu e dispus la măsuri mai dure. Până astăzi la prânz, miniștrii din Guvernul Ciucă ar trebui să vină cu măsuri de eficientizare a activității și de reducere a cheltuielilor. Potrivit unor surse guvernamentale, fiecare ministru trebuie să taie minimum 6% la bunuri și servicii, conform unei solicitări venite de la cabinetul premierului.

Problema care a încins spiritele a fost cea legată de veniturile bugetarilor. Atenția a fost concentrată pe o declarație a lui Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. „Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR, este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și, să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante. Am spus posibile, că ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie spre o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit“, a spus Marcel Boloș la Antena 3 CNN. Boloș vorbea de scenariile în ceea ce privește reformele privind noua lege a salarizării, pe care Executivul ar trebui să o aibă la cheie până la final de iunie, nu despre tăieri de salarii sau concedieri în această primăvară.

Reacție politică la o declarație pe altă temă

PSD a speculat declarația, considerând că Boloș vorbește de concedieri sau tăieri de salarii. Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a subliniat că partidul său nu va accepta nicio diminuare a lefurilor bugetarilor. Cu o poziție similară a venit și ministrul Muncii, Marius Budăi: „Reducerea salariilor bugetarilor este exclusă din punctul de vedere al PSD, sub nicio formă“, a declarat demnitarul, într-o intervenție la Antena3. Ce n-a spus Budăi este ce reformă pregătește pentru salarizare, el fiind titular de proiect, la fel ca în cazul pensiilor publice sau al pensiilor speciale, demersuri care bat pasul pe loc.

Nicolae Ciucă a negat că Guvernul ar intenționa vreo reducere de salarii. Iar acest lucru a fost spus atât în spatele ușilor închise liderilor de partid, dar și public. „La nivelul Guvernului – şi am precizat foarte clar inclusiv în scris, când am cerut să vină miercuri cu propuneri pentru reducerea acestor cheltuieli, ca domeniile salarizare şi investiţii să nu fie afectate. Suntem în Săptămâna Mare şi nu cred că trebuie să le dăm oamenilor astfel de mesaje“, a afirmat Ciucă, într-o intervenție la Timișoara.

Surse politice din PNL susțin că tema reducerii salariilor bugetarilor a devenit una politică, nefiind în niciun moment luată în calcul posibilitatea aceasta. Singura discuție a fost de suprataxare a salariilor care îl depășesc pe cel al șefului statului, raportarea fiind la leafa netă a șefului statului, potrivit informațiilor „Adevărul“, adică aproximativ 15.000 de lei. Iar confirmarea că Guvernul are de gând să umble la marile lefuri a avut loc încă de miercurea trecută, când, în conferința de presă, Adrian Câciu a recunoscut faptul că ar fi printre măsurile avute în vedere.

Pachet de austeritate pentru primăvara-vara 2023

Nicolae Ciucă a punctat faptul că una dintre măsurile care ar urma să se ia este înghețarea angajărilor la stat, fiind permise doar pe bază de memorandum adoptat în Guvern. Pe scurt, să fie fundamentată orice mărire a numărului de angajați. Experiența de anul trecut arată că permiterea excepțiilor face ca măsura să devină inutilă, apelându-se în mod repetat la ele.

De asemenea, ar urma să mai fie tăiate din posturile neocupate din instituțiile publice. Și în acest caz, la nivel central au tot fost lărgite schemele de personal, dar printr-o reorganizare ar putea fi eliminate unele care nu au fost ocupate de ani buni. Agreată în Coaliție este stoparea aprobării de proiecte cu impact bugetar.

Incertitudine încă este în ceea ce privește două măsuri care ar produce deranj instituțional, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul“. Cele două sunt interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat și sporurile angajaților din sistemul public. Exact despre acestea vorbea Marcel Ciolacu, șeful PSD, când cerea în mod public, prin mesaje pe Facebook, eliminarea bonusurilor „de lungă durată“ și a „posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare“. Din categoria sporurilor ar urma să fie eliminate doar celor date în perioada pandemiei, care țineau cont de COVID-19.