Ce sume au pompat baronii PSD și USR, din bani publici, în conturile Federației Române de Handbal

Publicat: 20 feb. 2024, 11:24, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce sume au pompat baronii PSD și USR, din bani publici, în conturile Federației Române de Handbal

În goana disperată după imagine, baronii locali, în special cei de la PSD și USR, au pompat, an de an, sume uriașe de bani în echipele de handbal feminin unde „legea” este făcută de handbaliste străine, fapt pentru care, anul trecut, conturile Federației Române de Handbal s-au umflat cu peste 450.000 de euro.

PUTEREA a semnalat recent că că prima competiției feminină de handbal denumită „Liga Florilor” a devenit o marea afacere handbalistică pe bani publici a baronilor locali PSD și USR, unde handbalistele, în special cele străine, beneficiază de remunerațiile cele mai mari din handbalul mondial.

Citește mai mult: Liga Florilor, marea afacere handbalistică pe bani publici a baronilor locali PSD și USR

Practic, la ora actuală, 9 echipe din Liga Florilor au finanțatori unici din bani publici de la PSD, doi sunt de la PNL și tot doi de la USR, iar la Știința București este tandem PNL-PSD. Un document intern al Federației Române de Handbal (FRH), condusă de fostul arbitru Constantin Din, evidențiază faptul că, în 2023, autoritățile locale, adică primării și consilii județene, au plătit aproape 500.000 de euro ca taxă de transfer pentru handalistele din străinătate legitimate la cele 14 echipe care joacă în Liga Florilor.

Baronul PSD de Bistrița, Radu Moldovan, liderul cotizanților FRH

Cele 14 echipe din Liga Florilor au achitat, anul trecut, către FRH ca taxă de legitimare a unei handbaliste transferate din străinătate suma totală de 452.000 de euro. Acești bani provin de la primăriile și consiliile județene conduse de baroni PSD, USR și PNL.

Dar, trebuie precizat că această taxă de legitimare pentru handbaliste străine a fost introdusă în 2015 de către fostul președinte al FRH, Alexandru Dedu, în prezent președinte la Corona Brașov, care a decis că o echipă poate juca cu un număr nelimitat de jucătoare străine și nu maxim trei pe teren cum era până la venirea acestuia la conducerea handbalului românesc.

Cei mai mulți bani pentru legitimarea de handbaliste străine- 59.000 de euro, au fost dați de Gloria Bistrița, echipă patronată de președintele PSD al CJ Bistrița Năsăud, Radu Moldovan, pe locul doi s-a situat SCM Rm.

Vâlcea-55.000 de euro, finanțată de edilul PSD Mircia Gutău. Locul trei al topului taxelor de transfer, cu 54.000 de euro, a fost adjudecat de două echipe finanțate din bani publici direcționați de oamenii din PSD. Este vorba Rapid București-finanțată de Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, și Dacia Mioveni- finanțată de primăria unde edil a fost pesedistul Ion Georgescu, aflat acum la beciul domnesc. Cele două echipe finanțate de primării conduse de primari USR, CSM București și Corona Brașov, au achitat către FRH ca taxă de transfer 40.000 de euro și respectiv 32.000 de euro.

Practic, din 452.000 de euro achitați ca taxe de transfer către FRH, cei mai mulți bani publici-358.000 de euro, au provenit de la primării și consilili județene controlate de PSD, 72.000 de euro de la primăriile USR București-Nicușor Dan, și Brașov-Allen Coliban, și 22.000 de euro de la autorități locale controlate de PNL-Cisnădie și CJ Sălaj.

Astfel, primăriile și consiliile județene au asigurat, anul trecut, din bani publici, prin aceste taxe de transfer, cam jumătate din jumătate din bugetul FRH. Acești bani s-au pompat în conturile FRH pentru aducerea de handbaliste străine, pe salarii uriașe de 10-15-20.000 de euro pe lună, în timp ce jucătoarele din România lustruiesc banca de rezerve ori scaunul din tribună pentru că nu prind lotul din cauza celor venite de afară.   

Ce taxe de tansfer au achitat în 2023 echipele din Liga Florilor

  • Gloria Bistrița-Năsăud – 59.000 euro
  • SCM Râmnicu Vâlcea – 55.000 euro
  • Rapid București – 54.000 euro
  • Dacia Mioveni – 54.000 euro
  • CSM București – 40.000 euro
  • SCM Gloria Buzău – 40.000 euro
  • SCM Craiova – 39.000 euro
  • Corona Brașov – 32.000 euro
  • Minaur Baia Mare – 26.000 euro
  • Dunărea Brăila – 21.000 euro
  • Măgura Cisnădie – 20.000 euro
  • CSU Știința București – 6.000 euro
  • CSM Tg. Jiu – 4.000 euro
  • HC Zalău – 2.000 euro
  • TOTAL – 452.000 euro