Liga Florilor, marea afacere handbalistică pe bani publici a baronilor locali PSD și USR

Campionatul național de handbal feminin senioare, denumit Liga Florilor- MOL, a devedit o întrecere între baronii locali, majoritatea PSD, unde aceștia pompează foarte mulți bani publici în handbaliste străine și chiar în antrenori de afară.

Nu mai este o noutate faptul că la ora actuală salariile handbalistelor care activează în prima ligă din România sunt cele mai mari din  Europa și chiar din lume. Astfel,  Liga Florilor-MOL a devenit o Mecca, iar echipele s-au transformat în turnuri Babel, unde salariile lunare de 10-15-20.000 de euro au devenit ceva normal pentru jucătoarele străine.

Campionatul Mondial de handbal feminin din…România

La ultimul campionat mondial de handbal feminin, care a avut loc la sfârșitul anului trecut în țările nordice, au participat, atenție, 53 de handbaliste care joacă în România. Adică vreo șapte echipe și cu patru rezerve, ceea ce reprezintă jumătate din cele 14 echipe care participă la Liga Florilor.

Practic, Liga Florilor a fost reprezentată inclusiv în echipe din Asia (Iran), Africa (Senegal și Angola) sau America de Sud (Brazilia și Argentina). Nici măcar campionatul Franței, unul recunoscut pentru valoarea sa, nu avut atât de multe reprezentante la CM. Croația și Muntenegru au câte șapte jucătoare din România, împărțind poziția de lider la acest capitol. CSM București și Rapid București au avut câte 11 reprezentante la Campionatul Mondial din 2023. Însă, numărul handbalistelor străine care activează în campionatul nostru ajunge undeva la 65 pentru că mai sunt jucătoare provenite din țări care nu au fost la Campionatul Mondial din 2023.

Sorin Oprescu a dat tonul pompărilor de sume uriașe în echipele de handbal feminin

Dar aceste echipe de handbal nu ar fi devenit team-uri multinaționale fără sumele uriașe pompate din banii publici de primării și consilii județene. Tonul pompărilor uriașe de bani publici în echipa de handbal a fost dat de CSM București, pe vremea fostului primar Sorin Oprescu, și acest obicei a fost continuat de Gabriela Firea și menținut de Nicușor Dan. S-au pompat bani cu nemiluita fără să se dea socoateală pentru performanțe modeste, doar ca să se facă trasnferuri de jucătoare străine pe bandă rulantă, pe salarii uriașe. În acest circuit de tocat fără număr au intrat și antrenorii străini aduși la București pe salarii uriașe, dar cu performanțe de amatori. Moda pompării de bani publici în echipa de handbal, după rețeta CSM București, s-a răspândit și în țară, ajungându-se astăzi ca echipa bucureșteană să aibă concurență serioasă la tocat bani publici de la Bistrița, Brăila, Rm Vâlcea, Buzău sau Craiova. Un buget anual de 3.000.000 de euro a devenit ceva obișnuit în zile noastre, iar majoritatea banilor se duc pe salariile uriașe achitate handbalistelor străine.

Liga Florilor, competiția baronilor locali finanțată din bani publici

PUTEREA prezintă cine sunt cei 14 finanțatori politici din fruntea consiliilor județene și a primăriilor care pompează banii publici în echipele de handbal feminin din Liga Florilor-Mol.

1.CSM București-primarul USR al Capitalei- Nicușor Dan;

2.CS Rapid București-Ministerul Transporturilor condus de ministrul PSD Sorin Grindeanu;

3.CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud-președinte PSD al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud- Radu Moldovan;

4.HC Dunărea Brăila-președinte PSD al CJ Brăila- Chiriac Francisk-Iulian, primar PSD al municipiului Brăila- Viorel Marian Dragomir;  

5.SCM Râmnicu Vâlcea-primar fost PDL, ex-ecologist trecut la PSD-Mircia Gutău;

6.SCM Universitatea Craiova-Primar PSD al municipiului Craiova-Lia Olguța Vasilescu, președinte PSD al CJ Dolj- Cosmin Vasile;

7.SCM Gloria Buzău-primar PSD al municipiului Buzău, Constantin Toma, președinte PSD CJ Buzău-Emanoil Neagu;

8.CS Minaur Baia Mare- fostul primar independent trecut la PSD- Cătălin Cherecheș, între timp condamnat la 5 ani de închisoare și reținut în Germania;

9.CSM Corona Brașov-primar USR al municipiului Brașov- Allen Coliban;

10.CS Măgura Cisnădie- primar PNL al orașului Cisnădie- Gheorghe Huja;

11. CSM Tg. Jiu-primar PNL trecut la PSD al municipiului Târgu Jiu-Marcel Romanescu;

12.HC Zalău-președinte PNL al CJ Sălaj- Dinu Iancu Sălăjean;

13.CS Dacia Mioveni 2012-primar PSD al orașului Mioveni-Ion Georgescu;

14. CSU Știința București este finanțată de Ministerul Educației condus de Ligia Deca-PNL și Universitatea Politehnică București-rector Mihnea Costoiu-PSD;

Din aceste date rezultă că 9 echipe din Liga Florilor au finanțatori unici din bani publici de la PSD, doi sunt de la PNL și tot doi de la USR, iar la Știința București este tandem PNL-PSD. Însă mai trebuie precizat că cele mai mici bugete sunt ale baronilor PNL de la Sălaj și Cisnădie, dar doi finanțatorii publici sunt acum la beciul domnesc-Cătălin Cherecheș și Ion Georgescu, iar altul a fost la beciul domnesc-Mircia Gutău.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole