Ce trebuie să facă România cu femeile din companii. E directivă UE

Publicat: 24 nov. 2022, 10:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE
Ce trebuie să facă România cu femeile din companii. E directivă UE

Parlamentul European a adoptat marți noua legislație a UE privind echilibrul între femei și bărbați în consiliile de administrație ale marilor companii listate la bursă, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Ce trebuie să facă România cu femeile din companii, acum că e directivă UE?

Până în 2026, companiile vor trebui să aibă 40% din sexul subreprezentat în rândul directorilor neexecutivi sau 33% în rândul tuturor directorilor.

Odată publicată în Jurnalul Oficial al UE, directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune dispozițiile sale în legislația națională.

Ce trebuie să facă România cu femeile din companii. O lege pentru a sparge bariera

Cu această ocazie, președintele von der Leyen, împreună cu vicepreședintele Jourová și comisarul Dalli, au declarat că „Acesta este un moment mult așteptat, un moment care trebuie sărbătorit ca un progres în ceea ce privește egalitatea de gen.

După zece ani de la propunerea sa de către Comisia Europeană, vom avea acum o lege a UE pentru a sparge bariera din consiliile de administrație ale societăților cotate la bursă.

Există o mulțime de femei calificate pentru posturi de conducere și, cu noua noastră lege europeană, ne vom asigura că acestea au o șansă reală de a le obține”.

România – date nu prea îmbucurătoare în ceea ce privește femeile

Un studiu Deloitte, publicat anul acesta, releva date nu prea îmbucurătoare. Și anume, faptul că jumătate dintre femei sunt mai puțin optimiste cu privire la oportunitățile de carieră decât în urmă cu un an, optimismul fiind chiar mai redus printre cele care muncesc cu program redus.

„Totuși, societatea se schimbă, femeile active profesional beneficiază acum de mai mult sprijin atât din partea familiei, cât și din partea angajatorilor.

Acest sprijin trebuie să se intensifice, pentru a asigura egalitatea de șanse, nu în sensul de a pune pe toată lumea pe aceeași poziție, ci de a-i ajuta pe cei care au mai multă nevoie, astfel încât fiecare să poată ajunge în postura de a reuși prin forțe proprii”, declara Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, și coordonatorul programului SheXO Club.