”Ce urmează acum?”, se întreabă Corriere della Sera, încercând să descifreze următorii pași ai Moscovei, după recunoașterea independenței teritoriilor rusofone din Ucraina Donețk și Lugansk.
”Actuala declarație reprezintă un pas politic ce marchează sfârșitul acordurilor de la Minsk și care deschide calea intrării trupelor ruse în teritoriul ucrainean. Moscova nu va considera intervenția o invazie, pentru că pentru Rusia, acest teritoriu nu mai aparține Ucrainei”, notează publicația italiană.
”Va fi suficientă o cerere formală de ajutor către Moscova din partea separatiștilor din cele două teritorii pentru ca armata să intervină pentru a proteja populația rusofonă, care în proporție destul de mare deține deja un pașaport rusesc”, reamintește cotidianul italian.
Nu prea are legătură cu Ucraina
”Ceea ce se întâmplă între Rusia și Ucraina nu prea are legătură cu Ucraina, totul are de-a face cu Rusia și are foarte mult de-a face cu securitatea și cu apărarea Europei și a Occidentului”, se arată în editorialul publicat în Diario de Noticias. ”Moscova a profitat de retragerea americană din Afganistan, de slăbirea legăturii transatlantice și de intenția franceză de a face securitatea și apărarea europeană autonome față de NATO pentru a redobândi importanța pe care crede că ar trebui să o aibă Rusia. Printr-o intervenție foarte energică, dar cu anvergură regională, și-a recăpătat locul în rândul puterilor. Provizoriu sau nu, asta se va vedea”, conchide cotidianul din Italia.
Putin a sperat, de asemenea, că va putea convinge Occidentul să accepte cererile Rusiei de extindere în continuare a NATO. Cum nu s-a întâmplat acest lucru, recunoașterea celor două republici a fost cea mai „ieftină” modalitate de a salva fața. Cu toate acestea, probabil că a recunoscut că vor fi implementate noi sancțiuni. Nord Stream 2 va rămâne nefolosit.
Disprețul față de Ucraina semnalează dezamăgirea în capacitatea Rusiei de a proiecta puterea asupra vecinilor săi. Contrasta bine cu modul în care Putin a vorbit cu nostalgie despre zilele de glorie ale Uniunii Sovietice. Aceste zile au trecut și nu se mai întorc niciodată.
Putin vrea mai mult decât atât. El pare să aibă vise despre un stat uriaș unificat cu un guvern central puternic care controlează totul.
El acuza Ucraina că și-a încălcat propria constituție, permițând forțelor NATO să intre în țară.
Putin ar putea fi în discuție și în acest sens. Articolul 17, 7. paragraful prevede de fapt foarte clar;
Amplasarea bazelor militare străine nu este permisă pe teritoriul
Ucrainei.
El încerca să strângă sprijin pentru mișcările sale din Polonia, România și Ungaria.
Acela a fost foarte interesant. Se pare că s-a adresat naționaliștilor din toate acele țări, care s-au băgat în ideea de a desființa Ucraina în bucăți și a da tuturor câte o bucată din tort. El a retras istoria Ucrainei și a spus că Ucraina actuală este formată din teritorii deținute anterior de Polonia, România și Ungaria – și, desigur, Rusia, în special Crimeea.
Încercările occidentale de a construi națiune în Ucraina sunt doar un pretext pentru a prelua controlul. (De asemenea, nu-i place foarte mult privatizarea.)