Ce zone din România ar putea fi afectate de un incident nuclear în Ucraina

Publicat: 10 aug. 2022, 07:58, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Ce zone din România ar putea fi afectate de un incident nuclear în Ucraina

Nu doar Ucraina, dar și alte țări, printre care și România, ar avea de suferit în urma unui eventual incident nuclear provocat de război la centrala din localitatea ucraineană Zaporojie. În cazul nostru ar fi vorba de jumătate din țară, incluzând regiuni extinse din est, centru și sud.

Institutul de studiu al Problemelor Mașinilor și Sistemelor Matematice (IPMSM) al Academiei Naționale de Științe (ANS) din Ucraina a simulat consecințele unui posibil accident de la centrala nucleară de la Zaporojie și răspândirea ulterioară a radiațiilor.

Datele au fost prezentate de către șeful departamentului de modelare matematică a mediului din IPMSM – ANS, Ivan Kovalets.

Scenariul simulat de oamenii de știință prevede acțiunile personalului Centralei Nuclearelectrice Zaporojie, în caz de accident de categoria a 7-a, maximă la scara INES (Scara Internațională a Evenimentelor Nucleare).

În calcul a fost luată situația meteorologică din 27 iunie, când un câmp ciclonic a traversat Marea Neagră.

Modelarea a arătat că, în urma unui accident nuclear, nu numai sudul Ucrainei, ci și Turcia, România și Bulgaria ar putea avea de suferit.

De asemenea, Marea Neagră va fi expusă poluării cu radiații.

„Desigur, în alte condiții meteorologice, alte teritorii vor avea de suferit … La o distanță de 350 de kilometri de punctul de eliberare, nivelul precipitațiilor de cesiu-137 poate atinge valori de 100 kBq / m2, ca la periferia zonei de excludere de la Cernobîl”, a scris Kovalets.

Compania Națională de Producere a Energiei Nucleare Energoatom Ucraina a avertizat că consecințele unui posibil accident la CNE Zaporojie ar putea fi de zece ori mai puternice decât în 1986, la centrala nucleară de la Cernobîl.

Vineri, 5 august, trupele ruse au bombardat de două ori centrala nucleară, existând riscul ca acest gen de acțiuni să producă scurgeri ale hidrogenului și pulverizarea substanțelor radioactive în atmosferă.

Sâmbătă, 6 august, rușii au bombardat din nou teritoriul stației, lovind zona de depozitare a combustibilului nuclear uzat.