Ceaiuri care conțin o substanţă principală din cannabis, retrase de pe piață

Publicat: 27 aug. 2021, 18:00, de Laura Macovei, în Sănătate , ? cititori
Ceaiuri care conțin o substanţă principală din cannabis, retrase de pe piață

Asociația Pro Consumatori a sesizat DIICOT cu privire la demararea unei anchete cu privire la comercializarea unor produse alimentare cu un conținut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC) în rețeaua de magazine a unui cunoscut supermarket.

„În data de 25 august 2021, pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au apărut două notificări de retragere, respectiv rechemare a produselor „Mogota Ceai de cânepă” 20 buc şi „Vita D’or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml“, pentru motivul depistării în compoziţia acestora a unui conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol”, a transmis Asociația Pro Consumatori.

În produsul „Mogota Ceai de cânepă 20buc“ al producătorului Mogota d.o.o. s-a depistat un conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC). Consumarea acestui produs poate avea consecinţe nedorite asupra sănătăţii, precum schimbări ale dispoziţiei şi oboseală. Din această cauză, clienţii trebuie să ţină cont de rechemare şi să nu consume produsul”, a adăugat Asociația.

Din considerente de protecţie a consumatorului, un supermarket din România a reacţionat imediat şi a retras acest produs de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele unității. Contravaloarea produsului va fi restituită, chiar şi fără prezentarea bonului fiscal.

Tetrahidrocanabinolul este o substanță psihotropă și se încadrează noțiunii de drog de risc, intrând sub incidența dispozițiilor penale.

Asociația Pro Consumatori solicită DIICOT-ului declanșarea unei anchete la nivelul magazinelor din rețeaua supermarketului în vederea identificării modului în care cele două produse alimentare cu conținut ridicat de tetrahidrocanabinol au ajuns să fie comercializate pe teritoriul României.