Ceasul care e posibil să fi fost al lui Hitler s-a vândut la licitație cu mai bine de un milion de euro

Peste un milion de euro. Atât s-a cerut și s-a primit pe un ceas al lui Hitler scos la licitație. Acesta este un cadou primit de ziua de naștere și are o zvastică și literele AH gravate pe ea. Cel care a plătit banii este un colecționar care a vrut să rămână anonim.

Despre ceasul de mână se crede, da, că ar fi aparținut liderului nazist Adolf Hitler, însă nu este o certitudine. El a fost scos la vânzare în cadrul unei licitații controversate în Statele Unite. Este un ceas Huber pe care este gravată o svastică și literele AH, inițialele liderului german al celui de-al Doilea Război Mondial.

Asociațiile evreiești au condamnat alegerea de a scoate la licitație o astfel de moștenire, dar casa de licitații Alexander Historical Auctions din statul Maryland, a precizat că totul e pentru păstrarea istoriei. Potrivit catalogului de licitație, ceasul este posibil să fi fost primit cadou la ziua de naștere a liderului nazist în 1933, anul în care a devenit cancelar al Germaniei.

Documentele furnizate de casa de licitații susțin că nu există nicio dovadă că Hitler a purtat cu adevărat ceasul. Dar o evaluare a unui specialist independent a arătat că „după toate probabilitățile” ceasul îi aparține. O evaluare a casei de licitații spune că ceasul a fost luat ca suvenir când aproximativ treizeci de soldați francezi au luat cu asalt Berghof, refugiul de munte al lui Hitler, în mai 1945.

Prin urmare, se crede că ceasul a fost revândut și transmis din generație în generație până azi. Printre articolele scoase la licitație se numără și o rochie care a aparținut partenerei lui Hitler, Eva Braun, fotografii cu autografe ale oficialilor naziști și o stea galbenă a lui David pe care este imprimat cuvântul „Jude”, simbolul pe care evreii erau obligați să-l poarte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...