Ceaușescu „la masă” cu Regina Elisabeta a II-a: Prima vizită oficială a unui lider comunist în Marea Britanie (VIDEO)

Vizita lui Nicolae Ceaușescu în Marea Britanie rămâne peste veacuri „de pomină”. În afara faptului că a durat patru zile (13-16 iunie 1978) este apreciată drept „istorică”. Și nu a rămas așa din cauza principiilor comuniste, ci dintr-un „simplu motiv”: A fost prima vizită oficială a unui lider comunist în Marea Britanie…

Invitația de a efectua o vizită oficială în Marea Britanie a fost adresată președintelui României, Nicolae Ceaușescu, de către regina Marii Britanii, Elisabeta a ll-a, pe 24 august 1977, conform arhivei CC al PCR.

Potrivit datelor vremii, Regina a urmat strict protocolul vizitelor oficiale de stat, cu momentul de vârf al plimbării oaspeților cu caleștile regale. Apoi, regina l-a înnobilat pe președintele României cu cel mai înalt titlu cavaleresc, acordându-i Ordinul Jartierei – distincție care se acordă de către rege sau regină persoanei care a adus servicii deosebite statului britanic.

Pe parcursul vizitei, așa cum se menționează de către istoricul dr. Constantin Moraru, în volumul 3 al lucrării „România: Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului Rece”, apărută sub egida Fundației Europene Titulescu,  oficialitățile române au avut întrevederi cu: prim-ministrul James Callaghan, cu Margaret Thatcher, președintele Partidului Conservator, atunci în opoziție, cu oameni de afaceri, cu lordul primar al Londrei și bineînțeles cu Majestatea Sa, Regina Elisabeta a ll-a a Marii Britanii și cu Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Imaginile cu Nicolae Ceaușescu și Regina, în caleașcă, au făcut înconjurul lumii.

Era „pe val”

Ceaușescu a fost primit cu fast la Londra deoarece era „pe val”. După invazia Cehoslovaciei, politica României – și anume aceea de distanțare de Moscova, îl propulsase pe Nicolae Ceaușescu în favoritul din Est al Occidentului. Nu mai este nevoie să comentăm celebrul discurs al lui Ceaușescu din august 1968, în contextul invadării Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia.
În 8-11 septembrie 1968, la două săptămâni după ce URSS ocupa Cehoslovacia, primul membru al guvernului britanic care vizitează după război România, ministrul de externe Michael Stewart, este primit de președintele Nicolae Ceaușescu. Prin urmare, cu pași mici, s-au creat contexte pentru vizita „dictatorului” în Marea Britanie. În fapt, era primit cu onoruri în toate marile capitale.

Potrivit surselor menționate de-a lungul vremii, vizita lui Ceaușescu în UK a avut nu doar un conținut politic, care să întărească distanțarea României față de Moscova, ci și un aplicabilitate economică. Sintetizată în documente oficiale, care au permis dezvoltarea unora dintre proiectele industriale de amploare. După vizita din Marea Britanie s-au ridicat în București două mari fabrici pentru construirea avionului ROMBAC -1-11, în Băneasa, respectiv Turbomecanica, în Militari, pentru motor.

Ipocrizia Angliei privind democrația, subiect de  articole dure

După căderea regimului Ceaușescu au apărut și criticile în Marea Britanie. A curs multă cerneală cum că britanicii erau la curent cu politicile dictatoriale ale liderului de la București. Studiul semnat de Amy Hampartumian, publicat în 2003 în revista Arhivele Totalitarismului, abordează deschiderea oficialilor britanici către Ceaușescu. Statele Unite erau scuturate atunci de o criză politică puternică, după demisia forțată a lui Nixon în 1974, ca urmare a scandalului Watergate. Gerald Ford devine președintele SUA. „El era perceput ca fiind indecis, iar criza Războiului Rece se agrava. În această situație, Anglia nu putea fi sigură că, în cazul izbucnirii unui război în Europa, Statele Unite s-ar alătura  pentru salvarea Bătrânului Continent. Reacționând la aceasta, Anglia a părut a se apropia mai mult de România”, menționează studiul citat.

După Revoluția din 1989, The Guardian nota că „Regina a fost forțată să accepte vizita de stat de către Foreign Office, datorită considerentelor economice, întrucât România a fost pe cale de a cumpăra avionul britanic și vizita de stat ar fi asigurat această afacere”.

Ipocrizia Angliei privind democrația a fost subiectul mai multor articole dure din presa britanică și nu numai. În plus, prin retragerea Ordinului Jartierei și a însemnelor nobiliare oferite lui Ceaușescu s-a dorit „repararea” istoriei. Prea târziu, Ceaușescu rămâne acolo, în caleașca regală…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...