Reprezentanții a două structuri sindicale de la calea ferată, Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și Federația Națională a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL, au anunțat printr-un comunicat de presă că azi, 17 februarie, în intervalul 12.30 – 13.30, vor picheta simultan sediul Guvernului României și sediile Prefecturilor din Craiova, Timișoara, Cluj Napoca, Brașov, Iași, Galați și Constanța.
Cele patru motive ale pichetărilor
Sindicaliștii susțin că „s-a ajuns la această decizie deoarece nimic nu s-a schimbat în ultimii ani, iar situația din industria feroviară este cu mult mai gravă decât vor să comunice public guvernanții”.
Mai mult decât atât, „agravarea situației economice și lipsa unei asumări concrete în ceea ce privește luarea unor decizii pentru evitarea colapsului generalizat a industriei feroviare dovedesc că nu există nici la debutul acestui an un plan serios de revitalizare a activității la calea ferată”.
Practic, sindicaliștii de la calea ferată invocă patru motive pentru care au organizatea aceste pichetări:
- Lipsa investițiilor în infrastructura feroviară.
- Lipsa investițiilor în materialul rulant.
- Falimentarea CFR Marfă.
- Amânarea aplicării Statutului personalului feroviar.
„Trenuri vechi de peste 40-50 de ani circulă cu viteze de 43 de km pe oră în traficul de pasageri și 17 km pe oră în traficul de mărfuri”
„An de an ceferiștilor li s-a promis că se va investi la calea ferată, că se vor asuma politici de restructurare modernă a activității și că totul va reintra în normal datorită reformelor care se vor face în urma unei analize strategice care să racordeze calea ferată din România la ecosistemul feroviar european. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic concret. Așa se face ca astăzi trenuri vechi de peste 40-50 de ani circulă cu viteze de 43 de km pe oră in traficul de pasageri și 17 km pe oră in traficul de mărfuri, pe infrastructura feroviară înregistrându-se nu mai puțin de 500 de restricții de viteză !!!”, se menționează în comunicatul celor federații sindicale feroviare (vezi documentul în facsimil).
Cat de ușor este manipulata prostimea din sistem CFR . De parca politicieni și directorii nu cunosc pe ce imensa groapa de gunoi stau .
“În ultimii cinci ani nu a fost niciun vagon reparat. Din această cauză au existat trenuri care au circulat cu un vagon sau două, ceea ce este absolut ridicol, în condițiile în care ai un parc de 1200 de vagoane. E frustrant să ai călători și să nu ai vagoane pentru ei”.
Nu discutam despre cele 100 de automotoare second-hand, care urmează a fi achiziționate în leasing, nu vor avea o vechime mai mare de 30 ani, dat fiind faptul că perioada de folosire a unei garnituri noi este de 40 de ani. Ce sa mai discutam despre despre infrastructura,
despre poluarea fonica a vagoanelor, mizeria, rugina, lipsurile de suport bagaj etc. Traficul de mărfuri, este Jalnic cu adevarat din orice unghi l-ai privi.