Cel mai căutat cuvânt pe dexonline.ro în luna februarie: rapel. Ce înseamnă și câte înțelesuri are

Cel mai căutat cuvânt pe platforma dexonline.ro din luna februarie este cuvântul „rapel”. Mai exact, de la începutul lunii februarie, acest cuvânt a fost căutat de 890 de ori pe zi.

Cuvântul „rapel” este cel mai căutat cuvânt pe platforma Dexonline din această lună. Interesul asupra cuvântului „rapel” a crescut semnificativ în ultima perioadă și asta o demonstrează statisticile căutării termenului pe internet.

Dacă cei mai mulţi folosesc cuvântul „rapel” pentru a defini a doua doză a unui vaccin, el are şi alte înţelesuri.

  1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice.
  2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.
  3. (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă.

„După ce ne căţărăm trebuie să ne dăm şi jos, acolo de unde am pornit, rapel vine din franceză şi exact asta înseamnă, să te întorci de acolo de unde ai pornit”, spune instructorul Nicolae Badea, potrivit Mediafax.

Din punct de vedere medical, cuvântul „rapel” înseamnă „doză de amintire” sau „doză de reîntărire”, spune medicul Valeria Herderea.

„A două doză pe care o vom face şi care se numeşte doză de rapel, doză de amintire, doză de reîntărire, este o doză care pune în funcţiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întăreşte memoria imună a organismului, de aceea şi la bebeluşi facem în primul an de viaţă mai multe doze de vaccin în aşa fel încât organismul acestuia să preia informaţia, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli”, a spus dr. Valeria Herdea.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...
Codul spagii la RAR Barlad, descifrat de DNA

Codul șpăgii la RAR Bârlad: „un metru – 50 euro”. Pentru...

Tribunalul Galați a pronunțat o primă sentință într-un proces disjuns din dosarul de corupție de la RAR Bârlad, condamnându-l la 1 ani și 4...