Cel mai mare feribot electric din lume a intrat în circulație în Norvegia

Publicat: 03 mart. 2021, 12:45, de Răzvan Zamfir, în Auto , ? cititori
Cel mai mare feribot electric din lume a intrat în circulație în Norvegia

Cel mai mare feribot complet electric din lume a intrat în circulație în Norvegia pe o rută care traversează fiordul Oslo. Bastø Electric este primul dintre cele trei feriboturi cu baterii operate de compania de transport maritim Bastø Fosen care intră în apele norvegiene. Mai multe astfel de feribot-uri sunt în producție la fabrici din Turcia.

Bastø Electric are o lungime de 139,2 metri și o lățime de 21 de metri și a fost construit de șantierul naval turc Sefine și are loc pentru 600 de pasageri și 200 de mașini sau 24 de camioane. Bateriile și sistemele de încărcare rapidă pentru toate cele trei feriboturi sunt furnizate de Siemens Energy de la fabrica de baterii din Trondheim. Bastø Electric folosește baterii cu o capacitate de 4,3 MWh. Sistemul de încărcare rapidă are o capacitate de 9 MW, potrivit companiei de transport maritim.

Ruta de feribot lungă de aproximativ zece kilometri între Moss și Horten este cea mai aglomerată conexiune de feribot din Norvegia, potrivit Bastø Fosen. Anual, pe această rută sunt transportați 3,8 milioane de pasageri și 1,8 milioane de vehicule. „În cursul anului 2022, emisiile pe această rută de feribot vor fi reduse cu 75%”, spune compania de transport maritim. De asemenea, alte două feriboturi urmează să fie transformate din motorină în electrică în curând.

Din păcate, sistemul de încărcare rapidă pentru feribot nu este încă pe deplin operațional. În prezent, noul feribot electric poate fi încărcat doar în Horten. Conexiunea de încărcare în Moss este deja în construcție și va intra în funcțiune vara. Până atunci, feribotul va funcționa în modul hibrid.