Cel mai valoros scriitor român a fost respins de Academie. În ultimii ani a fost creditat cu șanse la Nobel

Propunerea ca Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai valoroși autori români contemporani, să fie acceptat în Academia Română a primit doar două voturi, fiind respinsă.

Premiat de Academia Română în 1989, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer (2006) de către Președintele României, Cărtărescu este creditat în ultimii ani cu șanse reale la Premiul Nobel pentru literatură.

Autorul este deja laureatul a zeci de premii internaționale, printre cele mai recente fiind Premiul „Thomas Mann” pentru literatură (2018), Premio Formentor de las Letras (2018) sau Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice (2022).  

Surse din cadrul Academiei Române au declarat pentru aktual24.ro că Secția de Filologie și Literatură a Academiei Române a respins săptămâna aceasta cererea ca scriitorul Mircea Cartărescu (foto Cosmin Bumbuț) să devină membru al academiei.

În ședința de joi a Secției de Filologie a Academiei Române au fost înaintate mai multe propuneri pentru noi membri ai academiei. În frunte s-au plasat Gabriela Adameșteanu și Rodica Zafiu, care vor fi discutate și aprobate în plen. Mircea Cartarescu a luat doar doua voturi, la egalitate cu Aura Christi, au precizat sursele.

„Patriarhii României culturale nu sunt academicieni”

Cartarescu a criticat dur, în 2016, modul în care sunt acceptați noi membri în Academia Româna.

„Aflu că patriarhii României culturale, Neagu Djuvara și Mihai Șora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu și Andrei Plesu. Atunci cine, Doamne iartă-mă, e în Academie? Cine-a făcut primirile în ultimii 25 de ani și pe ce criterii?

Nu cumva cineva a lăsat să intre în acest for toată intelighenția pesedistă, naționalistă și anti-occidentală? Mă-ntreb și eu așa. Până la urmă, cine controlează Academia română?”, a scris Cărtărescu într-o postare pe Facebook.

Potrivit regulamentului, fiecare secție a Academiei analizează propunerile primite, conform condițiilor prevăzute de statut, pe baza unui dosar care trebuie să conțină obligatoriu cel puțin o recomandare a unui membru al Academiei Române și/ sau a unei instituții competente.

Secțiile sunt răspunzătoare de calitatea propunerilor și tot ele fac o evaluare preliminară a dosarelor de candidat, stabilind eligibilitatea acestora.

Propunerile secțiilor se înaintează Biroului Prezidiului Academiei Române.

3 COMENTARII

  1. Sa mai astepte
    #gistii sa publice si sa devina academicieni de Piata Victoriei.
    Acolo le place cu Huoooo si Jos Labele….
    Daca erau asa buni luau Nobel pana acum.
    Scriitorii adevarati nu se mocirlesc in politica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...