Cele mai bogate țări din lume trebuie să finanțeze vaccinarea împotriva COVID la nivel global

Publicat: 04 mai 2021, 16:15, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Cele mai bogate țări din lume trebuie să finanțeze vaccinarea împotriva COVID la nivel global
oms hepatitele B și C decese

Organizația Mondială a Sănătății cere statelor G7 să finanțeze vaccinarea împotriva coronavirusului la nivel global, într-un efort de accelerare a imunizării în toată lumea.

Şeful OMS a lansat un apel către ţările cele mai bogate din lume, SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia să achite cea mai mare parte a finanţării lipsă pentru a garanta accesul echitabil la vaccinuri, cu scopul de a combate pandemia de Covid. 

Miza este eficienţa iniţiativei colective lansată cu un an în urmă într-o încercare de a nivela inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri, medicamente şi alte echipamente de sănătate în lupta împotriva COVID-19.

Acest instrument se „confruntă cu un deficit de finanţare de 19 miliarde de dolari şi estimăm că vom avea nevoie de încă 35 – 45 de miliarde de dolari anul viitor pentru a imuniza majoritatea adulţilor din lume. Ţările G7 ar putea mobiliza o parte substanţială din aceste fonduri şi ar putea prelua conducerea eforturilor globale de accelerare a vaccinării pe plan mondial”, a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Sperăm că, la fel cum G7 a luat decizii importante privind sustenabilitatea datoriilor şi ajutorul acordat Africii, apoi în privinţa HIV/SIDA în urmă cu câţiva ani, va lua o decizie importantă la 11 iunie pentru a-i sprijini pe toţi cei care trebuie să fie vaccinaţi”, a declarat fostul prim-ministru britanic Gordon Brown.

Dozele livrate prin Covax vor fi disponibile abia în 2022

Cu puţin înainte de acest apel, Covax a anunţat că va achiziţiona 500 de milioane de doze de vaccin anti-COVID Moderna, dar peste 90% din flacoane nu vor fi disponibile înainte de 2022.

În afară de Moderna, OMS a omologat vaccinul Pfizer-BioNTech, cele două seruri AstraZeneca fabricate în India şi Coreea de Sud şi cel de la Johnson&Johnson.

OMS a invitat ţările cu suficiente vaccinuri să le împărtăşească prin Covax. Unele ţări au făcut deja anunţuri, între care Franţa, Noua Zeelandă şi Spania. La rândul său, Suedia a oferit luni un milion de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, pe care ţara nordică le-a autorizat doar persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi peste pe teritoriul său.

Prioritatea cea mai urgentă la ora actuală pentru donatori şi partenerii noştri este aceea de a permite Covax să îşi respecte promisiunile”, a declarat pentru AFP Alianţa vaccinului (Gavi), precizând că acordul cu Moderna ar putea fi „urmat de alţii în zilele următoare”.

Statele Unite, la rândul lor, intenţionează să ofere circa 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca altor ţări, fără a preciza pentru moment dacă aceste distribuţii vor fi făcute prin Covax.