Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre protecția muncii

Noțiunea de: protecția muncii este o noțiune care sperie mulți proprietari de companie înainte să-și angajeze primii salariați. Într-adevăr, există o serie de reguli care trebuie respectate prin lege și a căror încălcare poate duce la amenzi destul de costisitoare, dar protecția muncii nu este o piedică în succesul tău ca antreprenor, ci de fapt o unealtă care te ajută să ajungi unde îți dorești.

 

Într-o companie unde se respectă normele generale și cele specifice activităților ei în ceea ce privește protecția muncii, angajații sunt feriți de pericole și beneficiază de un mediu de lucru confortabil și productiv. Iar pentru angajatori, această stare de echilibru contează enorm deoarece o echipă completă și cu membrii motivați înseamnă, înainte de toate, rezultate mai bune.

 

Ce trebuie să facă angajatorii față de angajații lor în ceea ce privește protecția muncii?

 

#1 Să evalueze riscurile la care se expun angajații săi

 

Evaluarea riscurilor la care se expun angajații companiei tale este unul din cele mai importante aspecte cu privire la protecția muncii. De fapt, de aici pornește totul. Este imposibil să iei niște decizii corecte cu privire la îmbunătățirea mediului de lucru dacă nu cunoști mai întâi care sunt punctele slabe ale posturilor tale și la ce trebuie să lucrezi. Evaluarea riscurilor se face mai întâi înainte de demararea propriu-zisă a activităților de lucru, dar și după niște perioade optime de timp, atunci când apar schimbări la nivelul posturilor de lucru.

 

#2 Să asigure echipamente individuale de protecție corespunzătoare

 

Nu la toate locurile de muncă ești obligat să porți echipament de protecție. Există de exemplu și locuri de muncă precum birourile unde angajații se îmbracă așa cum se simt ei mai confortabil. Pe de altă parte, acolo unde este cazul, angajatorii trebuie să asigure pentru toți angajații lor echipamente de protecție care să-i ferească de pericolele la care se expun în timpul desfășurării sarcinilor lor de muncă. Într-o fabrică de mașini spre exemplu, fiecare angajat implicat direct în procesul de producție, dar și vizitatorii care merg să vadă liniile de fabricație, trebuie să dispună cel puțin de bocanci cu vârf tare și de caschete. Astfel, în cazul defectării unui utilaj, chiar dacă nu sunt feriți complet de un eventual impact, cel puțin au zonele mai vulnerabile ale corpului în siguranță.

 

#3 Să limiteze pe cât posibil eventualitatea de vătămare

 

Ca angajator, nu este suficient să constați doar pericolele la care se expun angajații tăi și să stai cu mâinile în sân sperând că nu se va întâmpla nimic dacă toată lumea este atentă când lucrează. Dimpotrivă, trebuie să iei o atitudine proactivă și să faci lucruri concrete pentru a diminua eventualitatea de vătămare. Să spun că este vorba de data aceasta de o fabrică unde sunt folosite substanțe chimice toxice, dacă se poate, în urma analizei de evaluare a riscurilor, acestea ar trebui înlocuite cu niște substanțe care nu reprezintă un pericol pentru sănătatea muncitorilor, dar dacă nu se poate, atunci trebuie luate niște măsuri de protecție care limitează gradul de expunere al muncitorilor la factorii de risc.

 

#4 Să ofere angajaților săi un instructaj periodic

 

Angajații instruiți periodic știu nu numai cum să se ferească de pericole, dar și ce trebuie să facă în situația declanșării unui eveniment nefericit. Cu alte cuvinte, ei sunt mai bine pregătiți să facă față provocărilor de toate felurile și de aceea un aspect foarte important cu privire la protecția muncii este reprezentat de aceste instructaje care trebuie efectuate periodic. Persoana care efectuează instructajul poate fi chiar angajatorul în sine, un muncitor delegat sau un reprezentant al unei firme ce oferă servicii protecția muncii București, așa cum este de fapt și cel mai simplu. Ca angajator și om de afaceri, cu excepția cazului în care chiar oferirea de servicii de protecție a muncii este chiar obiectul afacerii tale, cu siguranță ai o mie de responsabilități și lucruri cărora trebuie să te dedici și ca să nu te simți la un moment dat copleșit, este bine să-ți faci aliați de nădejde.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Ce știe și ascunde Nicușor Dan: peste 10 mii de bucureșteni...

Mușamalizare criminală: listele cu situația reală a clădirilor cu risc major în caz de cutremur ținute secrete de Primăria Capitalei.  Peste 100 de clădiri...