Celulele stem și povestea lui Matthew Farrow, primul pacient salvat de acestea

Publicat: 19 nov. 2023, 19:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Celulele stem și povestea lui Matthew Farrow, primul pacient salvat de acestea

Celulele stem recoltate din sângele  de cordon ombilical și-au dovedit beneficiile în multe afecțiuni: de la boli neurologice la copii, boli ale sângelui, la cancere și accident vascular cerebral. Matthew Farrow, primul beneficiar al transplantului cu celule stem, povestește cum această procedură i-a salvat viața.    

Primul studiu legat de celulele stem recoltate din sânge de cordon ombilical, realizat în țara noastră de dr. Felician Stăncioiu, arată eficacitatea acestora în tratamentul autismului.  

Potrivit dr. Mihaela Vințan, medic primar neurologie pediatrică, acest tip de celulele pot contribui la îmbunătățirea vieții copiilor cu afecțiuni neurologice.

Dr. Vințan spune că sunt copii ”care nu socializează care nu vorbesc și nu pot trăi independent”, fiind dificil de stabilt cauza. ”Trebuie să fim deschiși metodelor noi de tratament și să acceptăm abordarea multidisciplinară”, subliniază dr. Vințan.  

De asemenea, aceste celulele și-au dovedit beneficiile și în cazuri de infertilitate în diagnostic de atrofie de endometru, subliniază conf. univ. dr. Răzvan Ciortea, medic primar obstetrică-ginecologie.

Până acum, acest tip de celule au fost folosite în peste 85 de afecțiuni: boli ale sângelui, congenitale, cancere , inclusiv în diabet, Parkinson, accident vascular cerebral.

Primul beneficiar al transplantului de celulele stem

Aceste informații au fost precizate, la București, în cadrul întâlnirii cu Matthew Farrow, primul pacient din lume care a beneficiat de un transplant de celule stem din sângele de cordon ombilical. 

Această premieră a avut loc la 6 octombrie 1988.  Mattew Farrow povestește că aceste celule i-au salvat viața, când avea cinci ani. ”Transplantul s-a făcut de la sora mea mai mică. La naștere, i-au colectat celulele stem. În ianuarie, mi-am sărbătorit a șasea aniversare la Paris. Nu trebuia să trăiesc până la vârsta de șase ani și totuși am putut să îmi sărbătoresc ziua de naștere la șase ani, cu familia mea, în Paris, pentru că aceste celule stem din sângele cordonului ombilical mi-au salvat viața”, a relatat Matthew Farrow.  

El a fost diagnosticat la vârsta de doi ani și jumătate cu o formă de cancer a sângelui, severă, ereditară.

Celulele stem sunt primele formate în embrion. Din aceste celule primare se dezvoltă toate organele bebelușului.

În țara noastră, funcționează Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem din care aflăm că avem 451  de pacienți transplantați  și aproximativ  99.000 de donatori înscriși.

Prețul recoltării pentru o rezervă de celule stem este între 3.000 și 8.000 de lei, iar cel al păstrării este de circa 5.000 de lei, anual.