Poluarea aerului modifică ADN-ul fătului în timpul sarcinii

Publicat: 07 mai 2024, 23:22, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Poluarea aerului modifică ADN-ul fătului în timpul sarcinii
ADN plcenta poluarea aerului

În timpul sarcinii, mulți factori influențează dezvoltarea copilului. În special, expunerea la poluanții atmosferici, care sunt suspectați că reușesc să depășească placenta, perturbând dezvoltarea capacității respiratorie, neurologice și metabolice a fătului.

O echipă de cercetare de la INSERM  (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale) și de la Universitatea din Grenoble a studiat aceaste efecte, analizând datele a peste 1.500 de femei însărcinate.

Astfel, ei au ajuns la concluzia că poluanții atmosferici afectează genele, în interiorul placentei, în mod diferit la bebelușii fetițe și bebelușii băieței. Studiul a fost publicat în revista The Lancet Planetary Health.

Placenta este un organ crucial și pentru protejarea sănătății mamei în timpul sarcinii, și pentru a asigura dezvoltarea bebelușului, subliniază Johanna Lepeule, cercetătoare la INSERM și autoare a acestui studiu, în cadrul unui interviu apărut în Sciences et Avenir.

Ea avertizează că  placenta este extrem de sensibilă la numeroși compuși chimici care modifică inclusiv genele ADN-ului bebelușului.
Cercetătorii s-au axat pe mecanismul de funcționare și de identificare a amprentei a trei poluanți din aer asupra ADN-ului: dioxid de azot (NO2) și particulele fine (PM2,5 și PM10). ”Majoritatea articolelor științifice s-au concentrat asupra acestor trei poluanți, deoarece sunt makeri ai poluării atmosferice”, spune autoarea studiului.

Datorită informațiilor colectate, echipa de cercetători a reușit să determine efectele poluanților atmosferici asupra bebelușului.

Și studiul a confirmat chiar ceea ce îi îngrijora pe cercetători. Ei auobserva că impactul acestor poluanți este major: este vorba despre declanșarea unor mecanisme are modulează expresia genelor, în interiorul placentei.

Specialiștii subliniază că acești poluanți ajung în placenta femeilor însărcinate  și provoacă modificări ale ADN-ului. Ceea ce este extrem de grav, deoarece, în această perioadă, ființa umană este vulnerabilă, aflându-se în plin proces de dezvoltare a organelor.

Studii anterioare au demostrat că poluarea cu PM2,5 poate provoca mai multe probleme de comportament la fete decât la băieți, iar expunerea femeilor însărcinate la acest poluant în al doilea trimestru de sarcină are efecte adverse mai puternice asupra IQ-ului băieților.