ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga

Publicat: 17 mai 2024, 21:41, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga

Pentru a face ordine piața suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene în acest domeniu , a precizat  prof.univ.dr. Ion Fulga, șeful catedrei farmacologie a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”.

Când sunt o soluție

Specialistul subliniază că suplimentele alimentare  sau nutritive pot fi o soluție atunci când nu există o alimentație echilibrată.

”În esență, o alimentație echilibrată ar trebui să fie suficientă pentru nevoile biologice ale oricărui organism. Există însă numeroase situații, când unii oameni nu au o alimentație echilibrată și atunci, în mod firesc, trebuie să acopere lipsurile din alimentație cu asemenea suplimente nutritive”.

Invitat la podcastul ”Dialogurile Puterii”, prof. Fulga a subliniat că, din păcate, ”tocmai aceste persoane nu folosesc aceste suplimente, ci sunt luate de către cele care vor ceva mai mult de la propria lor existență”.

Promovare excesivă

Este evident pentru oricine că suplimentele beneficiază de o promovare excesivă, care vizează  în principal creșterea vânzărilor, exacerându-se  beneficiile, uneori cu consecințe nebănuite.

În timp ce promovarea în mass-media a medicamentelor, cu excepția celor eliberate pe baza rețetei, este interzisă, suplimentele sunt ”vedete”.

”Astfel, cetățeanul obișnuit ajunge la concluzia că suplimentele nutritive sunt singurelor mijloace terapeutice. Dacă unele materiale publicitare care promovează unele suplimente ar fi supuse aprobării Agenției Naționale a Medicamentului, sunt convins că ar fi respins.  În prezent, domeniul medicamentului este mult mai riguros reglementat, comparativ cu cel al suplimentelor.

Spre exemplu, când un medicament este autorizat, se eliberează două tipuri de documente aprobate de Agenția Națională a Medicamentului: Rezumatul caracteristicilor produsului, document științific destinat profesioniștilor din sănătate; Prospectul,  document destinat pacientului care însoțește medicamentul. Prospectul este redactat într-o terminologie prietenoasă, asttfel încât să fie înțeles corect de orice utilizator, indiferent de nivelul lui de pregătire sau de nivelul lui cultural (…)  . Or, la suplimente nu se întâmplă așa. Nu există asemenea controale, asemenea supraveghere”, explică prof. Ion Fulga.

Potrivit prof. Fulga, ”există un for de supraveghere și aprobare a acestor suplimente nutritive, cum ar fi, spre exemplu, Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A).  Această agenție ar trebui să vegheze în ce măsură prevederile Directivei europene privind suplimentele alimentare se aplică stricto sensu și în România”.

Un alt mesaj al prof. Fulga este adresat pacienților. Este vorba despre capcana în care cad mulți pacienți influențați de  camapaniile publicitare agresive. Astfel, se pot face două greșeli uneori fatale: amânarea tratamentului cu medicamente prescrise de medic sau, și mai grav, chiar înlocuirea  medicamentelor cu suplimente.

”Important este ca aceste suplimente nutritive să nu fie considerate înlocuitoare de medicamente în tratamentul bolilor. Asta este esențial, pentru că există boli foarte grave în care, dacă nu se începe tratamentul la timp, se pot întâmpla lucruri absolut inacceptabile. Dacă pe lângă medicamente utilizează și un supliment nutritive, acesta poate să îi dea o speranță, îi oferă un confort, poate să-l ajute. Dar în niciun caz suplimentul nu trebuie să ia locul medicamentului”.