Poluarea aerului implicată direct în apariția cancerului mamar

Publicat: 05 oct. 2022, 11:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Poluarea aerului implicată direct în apariția cancerului mamar
masini poluare

Un studiu realizat pe mii de femei din Franța demonstrează că expunerea la unii poluanți din aer ar putea crește riscul de cancer al sânului. Rezultatele acestui amplu studiu confirmă alte studii recente pe același subiect, transmite AFP.

Acest studiu, numit Xenair, este realizat de cercetători de la Centre Léon-Bérard de Lyon, de la Gustave-Roussy, de la l’école Centrale de Lyon, de l’Université de Leicester (Regatul-Unit), de l’Ineris, de la Centre Bordeaux Population Health. El confirmă, printre altele, existența unui risc major de cancer al sânului în caz de expunere la dioxid de azot.

Se cunosc deja foarte bine factorii de risc genetici sau hormonali ai cancerului mamar, cel mai frecvent la femei, și de asemenea cei legați de vârstă sau stil de viață (consum de alcool, sedentarism, fumat etc.).

Autorii unei meta-analize, publicate în 2021, punctează în principal expunerea la dioxidul de azot, estimând că, în Franța, aproximativ 1.700 de cancere ale sânului sunt în legătură directă cu acest poluant.

Autorii studiului Xenair au analizat și asocierea între riscul de cancer al sânului și expunerea cronică în doze mici la opt poluanți atmosferici: poluanţi cu proprietăţi xenoestrogenice – dioxine, BaP, PCB, cadmiu – şi poluanţi la care expunerea este zilnică – particule fine (PM10 şi PM2,5), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), potrivit unui comunicat.

Rezultatele au indicat un risc crescut de cancer de sân legat de expunerea la dioxid de azot. De asemenea, s-a constatat un risc şi în cazul BaP şi PCB153, doi perturbatori endocrini.

Concluziile finale vor fi publicate în revista Environmental Pollution.