Centrul de instruire F-16 de la Fetești s-ar putea extinde
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Intalnirea-ministrului-Angel-Tilvar-cu-omologul-olandez-Ruben-Brekelmans-1.jpg)
Centrul de instruire pentru F-16 de la Fetești ar putea să se extindă considerabil în următoarea perioadă. Aceasta a fost una dintre temele principale ale întâlnirii pe care, astăzi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut-o cu omologul său olandez.
Miercuri, 7 mai, la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, a avut loc o întrevedere oficială între ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, și ministrul Apărării din Regatul Țărilor de Jos, Ruben Brekelmans.
Ministrul Tîlvăr a subliniat cooperarea excelentă cu partenerul olandez, la peste un an de la operaționalizarea Centrului European de Instruire F-16 din România. Oficialii au reafirmat intenția de a continua și extinde activitățile desfășurate în cadrul centrului, atât în beneficiul Forțelor Aeriene Române, cât și al partenerilor internaționali.
În cadrul întrevederii, a fost agreată extinderea pe viitor a activității Centrului cu programe de pregătire a specialiștilor în domeniul mentenanței aeronavelor F-16. Cei doi oficiali au subliniat că acest pas va consolida paleta de activități desfășurate în cadrul facilității de instruire, reconfirmând angajamentul comun de a dezvolta capabilitățile F-16 prin cooperare între aliați și parteneri.
Colaborare militară româno-olandeză
Pe timpul discuțiilor, cei doi oficiali au analizat stadiul actual și perspectivele de aprofundare a cooperării militare româno-olandeze, cu accent deosebit pe colaborarea în cadrul proiectelor și inițiativelor Uniunii Europene în domeniul apărării, precum și în cadrul NATO, în contextul pregătirilor pentru summitul Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc la Haga în luna iunie.
Ministrul Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru contribuția substanțială a Regatului Țărilor de Jos la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre. În perspectiva summitului NATO, oficialul român a evidențiat importanța implementării deciziilor adoptate de Alianță pentru întărirea apărării pe flancul estic, precum și a investițiilor în industria de apărare.
În încheierea întâlnirii, cei doi miniștri ai Apărării au convenit menținerea unui dialog constant, inclusiv la nivelul experților tehnici, în vederea continuării proiectelor comune și a coordonării pozițiilor în cadrul inițiativelor NATO și ale Uniunii Europene.