CNAIR: Lucrările de pe autostrada de centură a Bucureștiului avansează rapid – VIDEO

Lucrările pe lotul 2 al Autostrăzii de centură București-Sud, contractate cu constructorul turc Alsim Alarko, au avansat spectaculos în mai puțin de o lună pe aproape 2 din totalul de 16,3 kilometri.

Ordinul de începere pentru execuția lucrărilor a fost emis în data de 18.08.2020, și practic în trei săptămâni de la începutul lucrărilor, au fost finalizați 1,7 kilometri. Urmează ca până la jumătatea lunii octombrie autoritățile să emită și al doilea ordin de execuție al lucrărilor, pentru restul de 14,6 km din acest tronson de centură. Dacă ritmul de lucru se va menține și niciun alt element neașteptat nu va interveni să disturbe mersul acestora, finalizarea execuției se va încheia peste doi ani, în octombrie 2022, ceea ce va permite ca întreaga lucrare de infrastructură să fie gata în termenul stabilit prin contract, aprilie 2023.

Este vorba tot despre un efort comun al entităților implicate în această lucrare – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ministerul Transporturilor, contractori, subcontractori și diverși furnizori -, care au înțeles că este în beneficiul tuturor găsirea celor mai bune soluții pentru ca lucrările începute să continue în termenii contractuali stabiliți.

Lucrările cele mai importante se vor executa la cele două noduri rutiere prevazute în proiect, respectiv Nod Rutier DN 5 și Nod Rutier DN6, precum și cele două pasaje peste CF, respectiv pasaj peste calea ferata București – Giurgiu și pasaj peste calea ferata București – Port 1 Decembrie.

Cel mai important aspect în tot acest proiect este faptul că s-a găsit calea comună, competentă și rapidă de a pune lucrurile în mișcare. Astfel că, până în acest moment, compania Alsim Alarko (Turcia) și-a respectat toate obligațiile contractuale fiind în graficul stabilit. Prin comparație cu multe alte firme angrenate anterior în diferite proiecte de infrastructură, sub avizarea și coordonarea CNAIR și al Ministerului Transportului, contractorul turc a respectat întru totul proiectul și graficele de lucru.

În acest moment este în analiză Proiectul de Autorizare a Lucrărilor de Construire și urmează depunerea Proiect Tehnic de Execuție. În condițiile în care toate părțile implicate în lucrări își vor respecta termenii contractuali, surse din cadrul CNAIR, au estimat pentru Puterea.ro că ordinului de începere a lucrărilor pentru restul de 14,6 km din total va fi emis până la sfârșitul lunii octombrie (posibil noiembrie). 

A0, noul inel de centură al Bucureștiului, este una dintre cele mai importante autostrăzi la care se va lucra în următorii doi – trei ani. Compania din Turcia Alsim Alarko este primul constructor care a început lucrările la noua șosea de mare viteză din jurul Capitalei, având ca subcontractor pe lotul 2 din sectorul sudic firma românească Apolodor, potrivit autorului imaginilor din dronă.

Contractul pentru lotul 2 din A0 Sud a fost semnat în martie anul trecut cu compania Alsim Alarko și are o valoare de 751 milioane de lei.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole