Cenușăresele Guvernului ejectate și din PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a devenit o fata morgana pentru România, dar modul cum se vor împărți cele 29,2 miliarde de euro evidențiază faptul că ministerele ”Cenușăreasă din cabinetul Ciucă” vor primi praful de pe tobă sau nimic.

Astfel, lista miniștrilor de pe site-ul Guvernului, dar mai ales poziționarea acestora demonstrează că actualii guvernanți nu dau doi pe bani pe imaginea și promovarea României. Faptul că cei mai importanți vectori de imagine ai unei țări- sportul și cultura, se află la coada listei membrilor cabinetului Ciucă este dovada cea mai clară a faptului că aceste două domenii vitale pentru identitatea unui stat nu contează pentru președintele Klaus Iohannis și ”guvernul meu”.

Pentru ”guvernul meu”, nu contează nici tineretul și acest aspect se vede de la o poștă în configurația cabinetului Ciucă. Modul cum s-au împărțit banii din PNRR demonstrează încă o dată foarte clar faptul că șeful statului și ”guvernul meu” au întors spatele sportului, tineretului și culturii.

Din cele 29,2 miliarde de euro nu se va aloca niciun euro pentru sportul românesc. De ce? Pentru că sportul înseamnă mişcare, iar mişcarea înseamnă viaţă! De asemenea, tot zero euro vor merge și către Delta Dunării. În schimb, la ministerul fantomă al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse condus de Gabriela Firea vor ajunge din PNRR, sub formă de grant, vreo 50.270.000 de euro pentru ”crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii aflați în risc de separare”.

Practic, niciun euro pentru casele de cultură ale tineretului, pentru taberele școlare și studențești, pentru programele de tineret. De ce? Pentru că așa au vrut cei aflați la butoanele PNRR, adică Ghinea, Cîțu și Orban, iar buna creştere a tineretului este garanţia cea mai sigură a fericirii unui stat.

Dar, când vine vorba de cultură, PNRR este mai zgârcit decât cu tineretul: nu se alocă niciun euro din PNRR sub formă de granturi, ci doar împrumuturi de 32.850.000 de euro. Cele mai importante proiecte culturale finanțate prin PNRR sunt: ”Creșterea accesului la cultură în localitățile dezavantajate cultural – 7.790.000 euro” și ”Accelerarea tranziției digitale a producției și distribuției de film – 5.460.000 euro”.

Adică, nimic despre promovarea și conservarea mănăstirilor și lăcașelor de cult, în special din Moldova și sudul României. Tot zero euro pentru promovarea marilor valori culturale ale României, a marilor scriitori, muzicieni, pictori sau a lui Brâncuși. De ce să bagi bani în cultură, pentru că, așa cum spunea Marin Preda: ”Cultura e o formă de viaţă prin care o colectivitate umană îşi exprimă forţa creatoare”.

Ori, cine are nevoie de o forță creatoare? Răspunsul l-am aflat de la maestrul Fănuș Neagu: ”Atâtea edificii culturale au ajuns la mâna unor conducători ignoranţi… Ignoranţa şi tâmpenia duc la dezastrul cultural”. Dar tot ignoranța și tâmpenia au condus la subfinanțarea sportului, a tineretului și culturii, adică au transformat acești vectori de imagine ai României în cenușărese.

Adică, PNRR ar putea însemna și Planul Național de Retardare a României. Trist, dar adevărat!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...