Cercetare: Tratamentul care „adoarme” cancerul

Publicat: 26 nov. 2021, 12:38, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cercetare: Tratamentul care „adoarme” cancerul
Celule canceroase

Cercetătorii experimentează o nouă abordare terapeutică pentru a lupta contra metastazelor, constând în  ”adormirea” celulelor maligne, transmite site-ul Futura Sante.

În cazul multor pacienți tratați pentru cancer starea lor de sănătate se degradează după mai mulți ani de tratament. Cancerul inițial se diseminează în alte organe sub forma de metastaze. Acestea pot fi dificil de ținut sub control, deoarece adesea sunt rezistente la tratamentul care a permis eradicarea cancerului primar.

Receptorul

O nouă abordare terapeutică previne formarea metastazelor adormind celulele canceroase datorită unui receptor nuclear NR2F1. Cercetătorii au identificat o moleculă care interacționează cu acest receptor și limitează proliferarea metastazelor la șoareci.

NR2F1 este un receptor care se fixează pe ADN și mărește sau diminuează expresia genelor importante în proliferarea metastazelor. Cantitatea de NR2F1 este importantă în metastazele latente, menținându-le  într-o stare inactivă. Când cantitatea de NR2F1 scade, celulele canceroase își reiau înmulțirea și formează metastaze.

Molecula

Molecula identificată, numită C26, activează NR2F1 și le menține capacitatea de a ”adormi” celulele canceroase.

Un tratament cu C26 a permis reducerea dimensiunii tumorii primare la șoarecii infectați cu celule din cancerele capului și gâtului uman. După intervenția chirurgicală, limitează complet creșterea metastazelor. Această abordare este, de asemenea, o speranță pentru tratarea cancerelor sânului ER+. Deoarece conțin mai mult NR2F1 care, odată activați, ar putea limita dezvoltarea tumorii.

În general, studiul nostru prezintă o strategie bazată pe un mecanism și concepută de manieră rațională pentru a exploata starea de repaus activată de NR2F1 ca opțiune terapeutică, pentru a preveni recidivele metastatice”, explică. Julio Aguirre-Ghiso, coordonatorul acestei cercetări, prof.dr. la Albert Einstein College of Medicine din New York.