Cercetătorii americani au realizat primul atlas al intestinului, la scară celulară

Publicat: 23 feb. 2022, 09:00, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Cercetătorii americani au realizat primul atlas al intestinului, la scară celulară

Cercetătorii de la unitatea de medicină a Universității Carolina de Nord au efectuat primul atlas al celulelor care compun epiteliul intestinal (țesutul care căptușește intestinul).

Intestinele ocupă un loc distinct în corpul uman. Rolul lor principal este de a asigura digestia alimentelor ingerate și de a participa la răspunsul imunitar, legăturile lor cu creierul  fiind din ce în ce mai evidente. În premieră, cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord au realizat un atlas al tuturor celulelor care formează epiteliul intestinului subțire și al colonului uman. Din trei organe de la donatori, ei au prelevat eșantioane de pe toată lungimea intestinelor. Astfel, cercetătorii au putut analiza localizarea, funcția și genele pentru fiecare dintre cele 12.590 de celule diferite, separate unele de altele cu ajutorul unei enzime, oferind o imagine complexă asupra intestinelor cu o precizie inedită până acum.

Conceperea acestui atlas n-ar fi fost posibilă fără tehnologii capabile de a gestiona milioane de date. Fiecare celulă identificată a fost secvențialiată, generând mii de citiri sau fragmente genetice, care apoi trebuie asamblate ca un puzzle. În total, așa s-a procedat pentru 12.590 de celule.

Studiul a arătat, de exemplu, că anumite celule epiteliale exprimă gene comune cu celulele imunitare. Or, proteinele codate prin aceste gene pot fi ținta medicamentelor folosite pentru tratarea bolilor inflamatorii ale intestinului. Așadar, celulele epiteliale ar putea să fie victime colaterale ale acestor tratamente și să provoace efecte secundare. Cercetătorii au mai observat că tipul de celule ”tuft” exprimă aceleași gene ca și celulele gustative ale limbii.

Obiectivul acestui prim atlas este de a fi un instrument folosit de toți cercetătorii care sunt interesați de studiul intestinelor.