Cercetătorii americani, foarte aproape de un tratament contra virusului Epstein-Barr

Publicat: 20 mart. 2024, 06:07, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cercetătorii americani, foarte aproape de un tratament contra virusului Epstein-Barr

Cercetătorii de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA au descoperit unele puncte sensibile ale virusului Epstein–Barr (EBV), care i-ar putea ajuta să conceapă un tratament contra acestui agent patogen.

Cercetătorii americani consideră că descoperirea lor reprezintă o mare speranță, având în vedere că, de mai bine de cinci decenii de cercetare nu s-a reușit realizarea unui tratament contra  EBV. Acest virus s-a dovedit extrem de rezistent la tratament. În prezent, nu există un vacccin contra infecției cu EBV, ci doar tratament pentru simptome.  

Cercetătorii americani au reușit să identifice o proteină pe care EBV o folosește pentru a infecta celulele B din organism. Cercetătorii au dezvoltat doi anticorpi monoclonali – A10 și 4C12 -, care reușesc să împiedice virusul să infecteze celulele B.

Testele efectuate pe șoareci au arătat că A10 a blocat aproape complet infecția cu EBV , prevenind  declanșarea limfomului, unul dintre cancerele care este legat de acest virus.

Rezultatele cercetătorilor americani sunt promițătoare, dar sunt încă în stadiul incipient și necesită cercetări suplimentare pentru a confirma eficacitatea la oameni. Descoperirea cercetătorilor americani este importantă, deoarece oferă speranțe că, în viitor, ar putea fi dezvoltate vaccinuri și tratamente mai eficiente împotriva EBV, care să ofere protecție împotriva acestei infecții.

Peste 95% din populația globului este infectată cu virusul EBV

Virusul EBV este unul dintre cele mai răspândite virusuri umane. El face parte din familia virusurilor herpetice și se transmite prin fluidele din corp, în principal prin intermediul salivei.  Dar se poate transmite, ce-i drept mai rar, prin sânge sau spermă în timpul contactului sexual.

EBV se poate transmite prin sărut, folosirea în comun a periuței de dinți, a tacâmurilor utilizate anterior de o persoană infectată. Trebuie reținut că virusul rezistă pe obiecte atât timp cât acestea sunt umede.

În majoritatea cazurilor infecția cu EBV nu este asociată cu simptome. Dar în unele cazuri, infecția se manifestă cu oboseală, febră, gât inflamat, ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului, splina mărită, ficat inflamat, erupție cutanată etc.

Infecția poate avea o evoluție severă spre mononucleoză , scleroză multiplă și chiar unele forme de cancer: leucemie, limfomul malign .

Virusul EBV a fost descoperit în anul 1964 de medicii Anthony Epstein și Yvonne Barr.  Potrivit ultimelor date, peste 95% din populația globului este infectată cu acest virus.