Efectul deșeurilor aruncate în ape: Cercetătorii au descoperit microplastic în țesutul muscular al peștilor

Publicat: 20 mart. 2021, 08:00, de Laura Macovei, în SOCIAL , ? cititori
Efectul deșeurilor aruncate în ape: Cercetătorii au descoperit microplastic în țesutul muscular al peștilor

Deșeurile aruncate în ape au un efect devastator asupra peștilor. Potrivit UNEP, în fiecare an, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în ocean, iar microplasticul s-a dovedit a fi nociv pentru speciile de peşti din Noua Zeelandă.

Potrivit cercetărilor Institutului Naţional de Cercetare a Apei şi Atmosferei din Noua Zeelandă (NIWA), microparticulele de plastic îşi pot croi drum prin mucoasa intestinală ca mai apoi să ajungă în ţesutul muscular al peştilor.

Experimentele efectuate de două masterande de la NIWA şi de la programul de studii postuniversitare în domeniul cercetării zonelor de coastă şi marine al Universităţii din Auckland au dezvăluit că unele specii de peşti din Golful Hauraki ingeră mai multe microparticule de plastic decât altele, însă aproape 25% dintre peştii studiaţi prezentau microplastic în intestine, relatează Xinhua, potrivit Agerpres.

Două studii au prezentat adevărul

În cadrul primului studiului realizat în acest context, Devina Shetty s-a concentrat asupra a şase specii de peşti care se găsesc de obicei în Golful Hauraki. Microplasticul a fost identificat la 70 din 305 de exemplare de peşti din mai multe specii, inclusiv la calcan.

Rata de ingestie mai ridicată la calcani ar putea fi cauzată de faptul că microplasticul se acumulează în sedimentele marine, care constituie o mare parte din dieta lor comparativ cu alte specii, sau s-ar putea explica prin faptul că probele de calcan au fost obţinute din portul Waitemata, mai aproape de Auckland, ca sursă potenţială de microplastic”, a explicat aceasta.

În cadrul celui de-al doilea studiu, Veronica Rotman s-a concentrat asupra peştelui grenadierul albastru (hoki) de pe Coasta de Vest a Insulei de Sud, Strâmtoarea Cook şi Chatham Rise. Unul sau mai multe fragmente de microplastic au fost găsite în stomacul a 95% din cei 60 de peşti examinaţi, 90% dintre particulele identificate fiind fibre. Rotman a observat, de asemenea, modificări inflamatorii, vasculare şi structurale semnificative la nivelul intestinului.

Deşi aceste leziuni intestinale nu au condus la efecte semnificative asupra dezvoltării şi mortalităţii în cadrul experimentului de zece săptămâni, ele demonstrează că microparticulele de plastic au efecte negative considerabile asupra peştilor care le ingerează.

Peștii, în mare pericol

Darren Parsons, cercetător la NIWA şi Universitatea din Auckland, care a supravegheat proiectele, a precizat că aceste cercetări prezintă o problemă care stârneşte îngrijorare.

Microplasticul se găseşte în toate oceanele lumii, chiar şi în Antarctica, şi reprezintă o ameninţare unică pentru vieţuitoarele marine”, a declarat Parsons.

Între 60% şi 90% din deşeurile care se acumulează în zonele de ţărm, ori la suprafaţa apei şi pe solul marin sunt alcătuite din plastic.