Cercetătorii lucrează la un nou tratament pentru leucemie

Publicat: 13 sept. 2023, 21:30, de Andreea Caraua, în SOCIAL , ? cititori
Cercetătorii lucrează la un nou tratament pentru leucemie

O echipă de cercetători australieni a dezvoltat un test pentru leucemie ce poate identifica pacienții care sunt candidați puternici pentru o remisie fără tratament pe tot parcursul vieții (TFR).

Leucemia mieloidă cronică (LMC) constă într-o dereglare la nivelul măduvei osoase ce produce prea multe celule albe în sânge, ceea ce afectează negativ producția normală de celule sanguine. Deficitul de celule sanguine poate cauza anemii, infecții, sângerări sau vânătăi inexplicabile. De regulă, persoanele cu LMC resimt un disconfort în partea stângă, sub coaste, din cauza splinei mărite.

Testul dezvoltat de cercetătorii australieni poate depista recidiva leucemiei.

Dr. Ilaria Pagani a spus că reușita oamenilor de știință, în ceea ce privește tratamentul pentru LMC, este rezultatul a șase ani de cercetare.

Cu această reuşită, mutăm conversaţia pentru persoanele cu LMC de la una de control al bolii pe tot parcursul vieţii la una de vindecare (…) Cu ajutorul testului pe care l-am dezvoltat, putem estima cu un grad ridicat de precizie cine va avea o probabilitate excelentă de remisie definitivă”, a spus ea.

Progresele noului tratament

Încă din anii 1990 se lucrează la dezvoltarea inhibitorilor de tirozin-kinaze (TKI), ca tratament al leucemiei. După decenii de cercetare, s-a dezvoltat o nouă generație a TKI-ului, care a avut un impact mai durabil și mai puține efecte secundare, dar pacienții încă nu erau vindecați complet de boală.

În 2006, o echipă formată din colegi ai dr. Pagani din Adelaide, Australia, prof. David Ross şi prof. Tim Hughes, în colaborare cu echipe internaţionale, au arătat că pacienții cu răspunsuri pozitive la tratament pot înceta din a mai lua medicamentele și să rămână în remisie.

Practic, pentru pacienții care pot rămâne în remisie (TFR) este o vindecare, dar încă nu există o modalitate de a determina cine va avea succes și cine va avea o recidivă și va fi nevoit să reia tratamentul.

„Până acum, se presupunea că fiecare celulă din sânge care conţinea BCR::ABL1 era o dovadă a unei boli persistente care ar putea duce la recidivă”, a explicat dr. Pagani.

Ceea ce am demonstrat acum este că şansele de recidivă depind foarte mult de tipul de celule în care este detectată boala – dacă este în ceea ce se numeşte celule mieloide, atunci şansele de TFR sunt, din păcate, destul de scăzute, dar dacă este în limfocite, atunci acest lucru are un impact limitat asupra probabilităţii de recidivă”, mai spune medicul.